Arhiv vprašanj in odgovorov 2005Dušan 20.1.2005 11:32:00
Bral sem, da mobilni telefoni niso primerni za mladostnike ter da nekatere organizacije celo odsvetujejo uporabo otrokom zaradi možnih negativnih učinkov. Kakšen je vaš koemntar?

FORUM EMS 20.1.2005 11:36:00
Mobilni telefoni so med mladimi zelo priljubljeni in privlačni zaradi zagotavljanja občutka osebne varnosti in neomejene možnosti komunikacije. Ker se glava in živčni sistem pri otrocih in mladostnikih še razvijata, so nekateri strokovnjaki mnenja, da bi bili v primeru, da bi obstajala trenutno še neznana zdravstvena tveganja, otroci in mladi morda zanje bolj dovzetni kot odrasli. Na voljo pa ni znanstvenih izsledkov, ki bi podprli to domnevo.

Odgovorni za promocijo zdravja v nekaterih državah (npr. Anglija, Nemčija) priporočajo staršem, ki se želijo izogniti vsakršnemu morebitnemu tveganju, ki bi se morda pokazalo šele v prihodnosti, da razen v nujnih primerih otroke odvračajo od uporabe mobilnega telefona. Spet v drugih (npr. Nizozemska) pa menijo, da ni razlogov za omejevanje uporabe mobilnih telefonov med mladino.
V smislu preventivnega ravnanja v okviru Foruma EMS svetujemo dodatno uporabo prostoročnih kompletov.


Silvan 25.1.2005 18:11:00
Spoštovani!
V kratkem se nameravamo preseliti v starejšo hišo (kakih 200 let - stene so debele kakih 40 cm) tik ob cerkvi. Ob severno steno te hiše je v pritličju prislonjena bazna postaja Vege, oddajne antene pa so nameščene kakih 15-20m više v stolpu. Mi bi stanovali v prvem nadstropju. Ob steni kjer je postavljena bazna postaja, pa bi imeli spalnico z vzglavjem ob tej sneni. Smo mlada družina z otroki do treh let in načrtujemo še kakega otroka. Zanima me kakšna so tveganja in kakšne ršitve predlagate. Ali je bolje, da o tej hiši sploh ne razmišljamo. Kdo lahko opravi meritve? Kakšna je odgovornost Vege? Ali se da sevanje omejiti?

FORUM EMS 3.2.2005 16:31:00
Načeloma pa so oddajne antene mobilne telefonije zelo selektivno usmerjene v prostoru (ca. 65 stopinj horizotalno ter do 10 stopinj vertikalno) in sevajo v druge smeri (nazaj, navzdol) izjemno malo. Meritve so pokazale, da je neposredno pod anteno manj EMS kot pa na določeni oddaljenosti.
Glede spalnice ob bazni postaji: načeloma so sevanja zaradi elektronskih komponenet postaje v vaši bodoči spalnici ocenjena kot primerljiva z že obstoječimi sevalnimi obremenitvami zaradi ožičenja ter električnih naprav v gospodinjstvu.
Meritve EMS bi morali po zakonu naročiti investitorji. Sevanje visokih vrekvenc se da tudi omejiti, vendar glede na opisane razmere ne pričakujemo upravičenosti takih aktivnosti.


Tatjana 17.2.2005 16:37:00
V bližini mojega doma cca 70m stran bodo postavili oodajnik za mobilno telefonijo 25m visok. Dve stanovanjski hiši sta še bližje in sicer cca 40m stran.zanima me ali je to elektromagnetno sevanje zdravju precej škodljivo? V vesh stanovanjskih hišah, ki sem jih naštela je 13 otrok. Eden od njih boleha za diabetisom in ima doma določene aparature, za katere smo slišali, da bi jih delovanje tega oddajnika motilo. Prosim za čimprejšnji odgovor saj imamo danes zvečer ob 19h že sestanek, na katerega nismo bili povabljeni.
Hvala

FORUM EMS 20.2.2005 6:56:00
Glede vplivov EMS baznih postaj na zdravje si lahko podrobneje preberete v rubriki VPRAŠANJA/ODGOVORI. K temu lahko dodamo, da neodvisno izvedene meritve v številnih evropskih državah (Avstrija, Švica, Nemčija, Velika Britanija, Slovenija...) nazorno kažejo, da so sevalne obremenitve zaradi baznih postaj na človeku dostopnih lokacijah v naravnem in bivalnem okolju precej nizke; nižje od tistih zaradi mobilnega telefona ali drugih radiodifuznih oddajnikov ter primerljive s povprečno onesnaženostjo urbanega okolja z EMS.
Glede vpliva EMS baznih postaj na delovanje elektronskih naprav pa lahko ocenimo, da ga le ta nimajo, saj gre za sorazmerno nizke jakosti v stanovanjih na oddaljenosti nekaj 10 m. V nasprotnem primeru bi večjo pozornost namenili vplivom virov EMS, ki se uporabljajo v tem stanovanju vključno z vsemi gospodinjskimi napravami.


Boštjan 12.3.2005 20:14:00
Živjo !
Rad bi enkrat dobil resnični odgovor glede mikrovalovov v mikrovalovnih pečicah. A so škodljivi ali niso? A so samo delno, a so samo takrat, če jih ......? V nobeni literaturi ne najdem konkretnega odgovora. Proizvajalci pa tako vedno zagotavljajo, da so neškodljivi. Samo njihovo delovanje poznam, vendar me zanima, če je hrana, ki je kuhana ali pogreta v mikrovalovki pokvarjena oz. uničena ali celo škodljiva za človeško telo ?!?
Hvala!!!

FORUM EMS 14.3.2005 17:40:00
Mirovalovi frekvence 2450 MHz v pečiči povzročijo, da začno molekule nihati in vibrirati, kar povzroči segrevanje snovi. Dlje časa učinkujemo, večji termični učinek dosežemo. Ko ne dovajamo več energije snovi, se le ta začne ohlajati.
O spemembi strukture snovi zaradi njenega hitrega segrevanja s pomočjo mikrovalov se je res govorilo v javnosti. Vendar pa je prevladujoče mnenje, da je kuhanje hrane s pomočjo mikrovalov enako kuhanju na ognju.
Edina težava, ki je poznana je vezana na nehomogeno segrevanje hrane ter s tem povezanim neustreznim pregretjem določenih njenih delov. Pri tem lahko pride do neuničenja določenih bakterij v hrani, kar lahko vodi do prebavnih težav. Zato moramo hrano ustrezno segreti in jo pustiti dovolj dolgo v pečiči, da se toplota čim bolj enakomerno razporedi. Svetujemo tudi, da upoštevate navodila za pripravo hrane z mikrovalovi. Pa dober tek.


Bruno 13.3.2005 3:29:00
Spoštovani.
V razdalji cca. 20 m od moje hiše stoji začetni steber daljnovoda 20 kV, ki teče stran od hiše. Do tega stebra poteka kabel pod zemljo, ki teče vzporedno z mojo parcelo in je oddaljen od hiše cca. 12 m. Zanima me, kakšen je vpliv začetnega stebra daljnovoda in kabla pod zemljo na zdravje moje družine.
Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.

FORUM EMS 14.3.2005 17:52:00
Vod 20 kV je načeloma vir precej nizkih magnetnih in električnih polj. Največje možne sevalne obremenitve, ki smo jih določili s pomočjo izračunov in v naravi skoraj ne nastopajo, nikjer ne presegajo z uredbo o EMS (UL RS 70/96) določenih mejnih vrednosti za I. območje varstva pred EMS.
K temu bi lahko dodali, da so v vaši hiši razne električne in elektronske lahko vir višjih sevalnih obremenitev kot pa vod 20 kV na oddaljenosti 12 in 20 metrov.
Zato tudi ni pričakovati, da bi lahko EMS zaradi tega voda povezavali s povečanjem tveganja za zdravje.


Jaka 15.3.2005 18:26:00
Spoštovani!
V okviru seminarske naloge moram sestaviti seznam veljavnih predpisov in izluščiti vsebino, ki se navezuje na varnostne ukrepe pri delu z močnim EM poljem.
Lepo vas prosim, če mi lahko pošljete kaj gradiva, ker imam zelo malo informacij v zvezi z EMV.
Že v naprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor!

FORUM EMS 17.3.2005 8:12:00
Spoštovani,
Oglasite se v naši svetovalni pisarni ali na tel: 5603 743 in vasm bomo z veseljem pomagali.


Roman 17.3.2005 8:12:00
Spoštovani, zanima me, ali je vrednost SAR 0,53 W/kg, navedena na Mobitelovi spletni strani za telefon SonyEriccson K500i visoka ali nizka. Ali je priporočljivo uporabljati slušalko. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

FORUM EMS 17.3.2005 8:14:00
Spoštovani,
Vrednost 0,53 W/kg je nekje med njižimi, saj telefoni dosegajo tudi do 1,2 W/kg.
Mejna vrednost, ki je znanstveno določena za varno rabo, pa znaša 2 W/kg. V vsakem primeru, ne glede na SAR, pa v Forumu EMS priporočamo uporabo slušalk, seveda vrvičnih.


Mitja 5.4.2005 13:52:00
Zanimam se za nakup mobilnega aparata in sicer Sony Ericsson Z1010, vednar pa me po drugi strani zelo skrbi vrednost SAR 1,41 W/kg.
Že g.Roman je navedel, da ga skrbi vrednost SAR 0,53 W/kg! Predvsem me zanimajo posledice izpostavitve takšni vrednosti SAR (1,41 W/kg) za zdravje.

FORUM EMS 9.4.2005 7:48:00
Vlade in agencije v posameznih državah so določile maksimalno dovoljeno vrednost SAR za telefone, ki znaša 2 W/kg porazdeljene prek 10 g tkiva v glavi. Vrednosti v mnogih primerih temeljijo na standardih priporočenih s strani Mednarodne komisije za varstvo pred neionizirnimi sevanji (ICNIRP) ali drugih neodvisnih organizacij. Mnogo držav od proizvajalcev telefonov zahteva objavo vrednosti SAR pri posameznem telefonu.

Dejanska vrednost SAR med uporabo telefona je večinoma mnogo nižja od najvišje dovoljene vrednosti. Telefon namreč porabi minimalno količino potrebne moči za dosego najbližje bazne postaje. Med našim gibanjem se oddajna moč mobilnega telefona neprestano prilagaja glede na oddaljenost od najbližje bazne postaje.

Različne vrednosti SAR ne pomeni razlik v varnosti mobilnega telefona. Navkljub razlikam v vrednosti SAR pri različnih modelih mobilnih telefonov morajo vsi telefoni ustrezati mednarodnim standardom in priporočilom glede dovoljene mejne vrednosti (2 W/kg prek 10 g tkiva.
Omenjeni model vašega telefona pa je izmerjen pri vrednosti 1 g tkiva, kar predstavlja nekoliko povišano vrednost SAR.


OJLA 16.5.2005 10:13:00
Pozdravljeni!
Zanima me, kako se izračunava najemnina zemljišča za bazno postajo in kakšne so trenutne cene na trgu.
Hvala

fourn ems 25.5.2005 22:16:00
V zvezi z vašim vprašanjem pa vam žal ne znamo pomagati.


Darjan 18.5.2005 21:42:00
Zanima me vpliv WLAN tehnologije (802.11g) na zdravje. Vem, da so oddajne moči reda 20dBm, vendar gre za dolgotrajne sevalne obremenitve znotraj bivalnih prostorov.
Hvala in lep pozdrav!

FORUM EMS 25.5.2005 22:24:00
WLAN acces point (frekvenca 2,4 GHz) povzroča gostoto pretoka moči na oddaljenosti 2 m do 0,01 W/m2 kar predstavlja 0,1 % dovoljene mejne vrednosti.
Zelo blizu antene so sevalne obremenitve nekoliko večje, vendar ne presegajo znanstveno potrjenih mejnih vrednosti.


David 26.5.2005 8:06:00
Spoštovani.
V razdalji cca. 5 m od moje hiše stoji steber daljnovoda 200 kV, ki teče stran od hiše. Zanima me, kakšen je vpliv sevanja daljnovoda glede oddaljenosti hiše od le-tega
Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.


teja 5.6.2005 18:05:00
Pozdravljeni?
Mene pa zanima, koliko je škodljivo imeti omarico z varovalkami v sobi kjer spimo. Koliko stran naj postavimo posteljo, da ne bo več sevanja. Ob steni kjer grejo kabli iz omarice sem imela postavljen računalnik, pa je slika na ekranu migetala, tako da sem sploh začela razmišljati o škodljivosti.Šele ko sem računalnik postavila na sredino sobe je bilo vredu. Ali je to normalno in ali je morda v steni kakšen stik. hvala za odgovor

teja 5.6.2005 20:22:00
Naj še dodam,če to kaj spremeni, da je omarica v spalnici tista glavna v hiši, ki je zaplombirana.


Bojan 16.6.2005 20:39:00
Zanima me ali ogroženo zdravje delavcev, ki delajo na strehah v neposredni bližini anten baznih postaj zardi EMS in kakšne ukrepe je potrebno izvesti pri takih delih.


boštjan 5.9.2005 17:44:00
Pozdravljeni
Zanima me, ali lahko 20kV električni vod, ki poteka mimo hiše na razdalji 1m in v globini 1m, negativno vpliva na človekovo počutje in zdravlje? Pravtako me zanima, kje bi lahko dobil več podatkov o tej temi (študije,predpisi,...).
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vašo pomoč in trud.


ales 28.6.2005 15:44:00
Pozdravljeni.
Ce zeli nekdo postaviti oddajnik/sprejemnik na nek objekt, me zanima kaksno je sevanje (dovoljeno ali nedovoljeno) in kako se spreminja z razdaljo od oddajnika/sprejemnika? (0m, 1m, 2m, 4m, 8m, 16m, 32m, 64m, 128m...) In v kaksni obliki (meri oz. v casovnem odbdobju) vpliva na splosno zdravstveno stanje ljudi in zivali?

Forum EMS 20.7.2005 16:18:00
Odgovor na vaše vprašanje zahteva več konkretnih podatkov, ki pa jih ne navajate. Če vzamemo recimo bazno postajo mobilne telefonje, se gostota pretoka moči zmanjšuje s kvadratom oddaljenosti. Pri tem je potrebno seveda upoštevati še sevalni diagram antene ter njeno višino nad tlemi.
Sevalne obremenitve ne glede na čas izpostavljenosti ne smejo presegati mejnih vrednosti


zdenka 6.7.2005 9:25:00
Pozdravljeni!
Od naše hiše (poslopja) stran 60 m na hribu je potavljen 110V daljnovod. Mi sporočite v kakšni meri to vpliva na okolico oz. na organizem.
Napetost pri nas je povprečna 238V. Kako pa vpliva voda na EMS, ker mimo (10m od hiše) teče reka n.pr. kot je Mislinja .
LP Zdenka

Forum EMS 20.7.2005 16:32:00
Poljske jakosti zaradi daljnovoda so zelo odvisne od oddaljenosti - torej razdalje daljnovodom in hišo, ki se gradi. Če so oddaljenosti večje od priporočenih potem lahko pričakujemo, da bodo sevalne obremenitve v hiši zaradi daljnovoda primerljive s tistimi, ki jih povzročajo električne naprave v gospodinjstvu ter druge elektronske naprave.

Pregledi raziskav so pokazali, da izpostavljenost nizkofrekvenčnim EMS, katerih jakosti so nižje od smernic, ki jih je postavila ICNIRP (1998), nima ugotovljenih škodljivih posledic za zdravje. WHO hkrati omenja zelo šibek dokaz, da bi nizkofrekvenčna EMS lahko povzročala nevrodegenerativne bolezni, kakršni sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen, medtem ko pa obstaja močan dokaz, da pri delavcih zaposlenih v elektrogospodarstvu (prenos in distribucija električne energije) in industriji obstaja povečano tveganje za pojav amiotropične lateralne skleroze. Vendar pa je to lahko posledica povečanega tveganja zaradi električnih šokov.
Znanstveni pregledi obstoječih raziskav so tudi pokazali, da obstaja določena konsistenca glede epidemioloških študij otroške levkemije, kar kaže na možnost povečanega tveganja obolevanja otrok, ki so izpostavljeni magnetnim poljem ektromno nizkih frekvenc (50 Hz) srednje vrednosti okrog 0,3 – 0,4 mikrotesla. IARC je kot specializirana agencija za preučevanje tveganje pojava raka pod okriljem WHO formalno obravnavala te podatke ter na podlagi epidemioloških študij na otrocih uvrstila nizkofrekvenčna magnetna polja med »možne kancerogene snovi«. Podobna klasifikacija za visokofrekvenčna EMS (mobilna telefonija) še ni bila opravljena. Pomen in posledice te uvrstitve so razložene v zloženki (#263) o nizkofrekvenčnih EMS in raku, ki jo je pripravila WHO, 2001. »Možen kancerogen pri človeku« je klasifikacija, ki označuje snov, za katero velja, da obstajajo pomanjkljivi dokazi o kancerogenosti pri ljudeh in manj kot zadostni dokazi o kancerogenosti pri živalih. Ta klasifikacija je najšibkejša med tremi kategorijami (»kancerogeno za ljudi«, »verjetno kancerogeno za ljudi« in »možno kancerogeno za ljudi«), ki jih IARC uporablja za klasifikacijo potencialnih kancerogenih snovi na podlagi objavljenih znanstvenih dokazov.
Več o tem si lahko preberite tudi v II.številki novic Foruma EMS ter v knjigi o EMS, ki jo lahko naročite pri projektu Forum EMS.


Stanislav ŽVIPELJ 14.7.2005 15:47:00
Spoštovani,
Kolikšna je najmanjša potrebna razdalija med stanovanjsko hišo v (strnjenem stanovanjskem naselju) in transformatorsko postajo? Kolikšna in katera tveganja nastopajo v primerih umestitve trafo postaj v bližino stanovanjskih objektov, šol, vrtcev...? Kdo je zavezanec za prestavitev trafo postaje, ki je bila postavljena v stanovanjsko naselje že po izgraditvi hiš?
Hvala uza odgovor in lp Stane

Forum EMS 20.7.2005 16:43:00
Ker gre bolj za načelno vprašanje, saj ne navajate podrobnih podatkov o nazivni moči ter bremenskem toku trafo postaje vam odgovarjamo tudi bolj splošno.

Če gre za tipično trafo postajo, ki je znotraj naselja (630 kVA) so sevalne obremenitve že na razdalji ca. 5 m precej nižje od zakonsko določenih mejnih vrednosti v R Sloveniji. Tako da ne pričakujemo, da bi lahko taka tipična trafo postaja kakorkoli povečala stalno prisotna električna in magnetna polja v stanovanju zaradi sevanj gospodinjskih naprav ter električnega ožičenja vašega stanovanja.
Nizkofrekvenčna električna polja uspešno slabijo že uporabljeni gradbeni materiali, medtem ko za magnetno polje to ne velja. Obstajajo zasloni za nizkofrekvenčna magnetna polja, vendar pa so cenovno zelo težko dostopni.


Saša 28.7.2005 22:54:00
Pozdravljeni!
Zanima me,kakšno je sevanje pri radijskem oddajniku. V naselju, kjer živim, je namreč radijska postaja, ki ima dokaj nizko locirana 2 sprejemnika/oddajnika (nenekako v nivoju garaže), na strehi cca dvonadstropne hiše, kjer obratuje, pa še vrsto anten. Radijska postaja se nahaja v neposredni bližini tako vrtca kot osnovne šole in seveda hiš ter stanovanjskih blokov. Ali obstaja zakon, ki določa, stopnjo dovoljenega sevanja, lokacijo oddajnikov/sprejemnikov ipd? Zaskrbljajoče se mi zdi dejstvo, da je radijska postaja locirana v tako izrazito stanovanjskem predelu (vrtec!, šola!, hiše, bloki) in ima zelo nizko postavljene sprejemnike/oddajnike. Stanovanje, v katerem prebivam je na primer le cca 200 metrov oddaljeno od postaje.
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav

FORUM EMS 9.8.2005 10:38:00
Lokacija radijskega oddajnika, kot jo omenjate, je zelo nenavadna in bi jo bilo potrebno preveriti ter morda izvesti meritve. Če imate konkretne podatke se lahko obrnite na svetovalno pisarno projekta Forum EMS (01-5603746 in 01-5603743).


Nejko 17.8.2005 13:14:00
Pozdravljeni zanima me kakšna je nevarnost toka trajnega kratkega stika transformatorja?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav.


jožko kravos 22.8.2005 20:30:00
Delam v pisarni ,ki jo od transformatorja loči stena debeline cca.1M.
Na transformatorskih vratih piše 1000kVA 20/0,4kV
Transformatorja sta dva v zaporedju.
Zanima me ali ta lokacija pisarne ni primerna zaradi učinka EMS oziroma ali je tako sevanje škodlijivo zdravju človeka in zakaj.
Za vaš odgovor se vam lepo zahvaljujejem.
Prijeten dan ,Jožko

FORUM EMS 23.9.2005 21:56:00
Očitno ste zelo blizu industrijske TP, ki zahteva podrobnejše vrednotenje v smislu izvedbe meritev EMS. Predlagamo, da se obrnite na pooblaščeno institucijo, ki vam bo korektno in strokovno opravila meritve električnega in magnetnega polja. Na podlagi meritev pa bo mogoče skelpati o morebitnih omilitvenih ukrepih.


Robi 23.8.2005 20:34:00
Pozdravljeni. Naša stanovanjska hiša stoji cca 60 m od oddajnika mobilne telefonije, kateri je visok cca 30 m. Zanima me kakšna je nevarnost sevanja, ter motenja raznih elektro aparatov?
Lep pozdrav Robi.

Forum EMS 23.9.2005 22:01:00
Za oceno sevalnih obremenitev je ključnega pomena poznavanje prostorkse (3D) umestitve antene bazne postaje. na oddaljenosti in višini, ki ju navajate, je pričakovati, da so sevalne obremenitve nižje od strogih mejnih vrednosti z I.območje varstva pred EMS v naravnem in življenjskem okolju.
ČE želite izvedbo meritev v vašem kraju se lahko obrnete na občino, ki lahko pristopi k merilni kampanji, ki jo organizira Forum EMS. Glej Merilna kampanja.


Marjan 1.9.2005 10:10:00
Ali je sredi naselja, med hišami, v razdalji (30 do 40)m, dovoljeno postaviti bazno postajo za mobilno telefonijo in to stolp višine 25 m. Kako bo vplivala ta postaja na sprejem radijskega in televizijskega signala.

FORUM EMS 23.9.2005 22:06:00
Investitor mora v fazi načrtovanja pridobiti strokovno oceno vplivov na okolje, kjer se ocenijo možni vplivi na človeka in okolje, ko bazna postaja najbolj obremenjuje okolje.
Če je ocena pozitivna gre lahko postopek naprej s pridobivanjem drugih sogalsij in dovoljen za gradnjo postaje.
ČE je ocena negativna mora investitor izvesti določene omilitvene ukrepe.

Sama bazna postaja, če je ustrezno tehnično postavljena ne bi smela vplivati na sprejem RA in TV. Če imate taževe se lahko obrnete na RTV SLO ali pa na APEK.


maks 2.9.2005 15:12:00
Pozdravljeni!
Sprašujem vas, kje bi bilo mogoče dobiti (če obstaja, oz. je sprejemnik že kdo napravil, se proizvaja in prodaja) radijski sprejemnik (prenosni, kasetofon), ki bi sprejemal FM/AM in/ali še VHF, UHF, HHF TV valove, (poudarek je na TV kanalih).

Takšen sprejemnik bi bil meni pa tudi drugim gledalcem/poslušalcem zelo koristen pri prenosih športnih dogodkov, kjer je komentar tako popolen, da ni nujno gledati sliko na ekranu. Tudi prenosi, kjer je važna vsebina, sliko si pa lahko predstavljamo, npr. zasedanje DZ RS, itd., pri čakanju na TV prenos, npr. na SLO2, kjer nam že ton omogoča, kdaj je potrebno preklopiti s SLO1 na SLO2 kanal za sliko na ekranu za prenos nogometne tekme SLO reprezentance!?
Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Maks

FORUM EMS 23.9.2005 22:11:00
Kot potrošniku pa nam ni znano, da bi bil na trgu samo audio sprejemnih za TV signale. Za to vprašanje se obrnite na trgovca bele tehnike.


Damjan 5.9.2005 12:09:00
Pozdravljeni.
Župnik želi v notranjost zvonika, ki je žal nepredušno zaprt, okna so iz poliestrskih vlaken, postaviti simobilov oddajnik.Mi pa večkrat pritrkujemo na zvonove,saj smo zelo uspešni v sloveniji. Sprašujem kakšno je to sevanje na cirka max 4 metre oddaljenosti od oddajnika.Kako škodljivo je to za zdravje,koliko časa smo lahko na enkrat na tem mestu?
Hvala za odgovor

FORUM EMS 23.9.2005 22:16:00
Iz vaših podatkov lahko sklepamo, da gre za namestitev antene bazne postaje v zvoniku in možnost, da se vi zadržujete v neposredni bližini antene bazen postaje.
Glede na razpoložljive rezultate številnih meritev, ki so bile izvedene v Sloveniji lahko sklepamo, da je območje pred anteno vsaj 10 m, kjer se človek naj ne bi zadrževal.
Če pa gre za zadrževanje za anteno (potrebno je preučiti področbnosti usmerjenosti antene) pa je potrebno oddaljenost 1-2m.
Seveda priporočamo izvedbo meritev in strokovne ocene.
Za pomoč se lahko obrnete tudi na našo svetovalno pisarno.


Gregor 13.9.2005 10:57:00
Pozdravljeni!
Razmišljam o postavitvi domačega WiFi omrežja. Doma imam dva majhna otroka in me zanima, če je opravičena moja bojazen glede izpostavljenosti sevanju le tega? Kolikšna je moč sevanja WiFi routerja v primerjavi s kakšnimi drugimi brezžičnimi napravami?

FORUM EMS 23.9.2005 22:25:00
Oddajna moč wi-fi routerja je d 0,1-1 W-odvisno o standarda in frekvence.
Sevalne obremenitve zelo hitro updadajo z oddaljenostjo in na oddaljenosti 1 m dosegajo le nekaj % mejne vrednosti, zato priporočamo namestitev routerja na lokaciji v stanovnaju, kjer se zadržujete le kratek čas (hodnik, kot dnevne sobe).
Za primerjavo, dnevno uporabljamo mobilni telefon, katerega oddajna moč dosega tudi do 2 W in ga uporabljamo neposredno ob glavi.


igor 28.9.2005 10:34:00
Pozdravljeni!
Na štajerskem se odločam za nakup kmetije. V neposredni bližini hleva(2m) in stanovanjske hiše(20m) je postavljen daljnovod 110 KW. Zanimajo me vsa tveganja za zdravje ljudi in živali. Zanima me tudi kakšna predpisana minimalna razdalja gradnje od stanovanjskih in drugih objektov je bila v letu 92 in danes in kakšen je postopek postavitve daljnovoda v kolikor lastnik ne soglaša z postavitvijo-ali gre za razlastitev.
Hvala in lep pozdrav!

forum ems 9.10.2005 17:52:00
Predpisane varnostne razdalje v številkan NI, so pa zato določene največje dovoljene sevalne obremenitve zaradi daljnovoda, ki jih določa uredba o elektromagnetnem sevanju (UL RS 70/96).
Pri analizi tipskih primerov se je za daljnovode napetostnih nivojev 400 kV, 220 kV in 110 kV, pa tudi za nekatere srednjenapetostne daljnovode, če je na njih pričakovati visoko tokovno obremenitev, izkazalo, da predpis postavlja nove kriterije v doslejšnji praksi projektiranja. Poleg upoštevanja s tehničnimi normativi predpisane varnostne višine in varnostne oddaljenosti vodnikov je treba pri novih vodih upoštevati tudi oddaljenost, na kateri so dosežene mejne vrednosti električnega in magnetnega polja za nove vire sevanja. Mejne vrednosti, ki jih določa zakonodaja za nove vire in vire v rekonstrukciji, so 10- oz. 20-krat strožje od mejnih vrednosti za obstoječe vire sevanja: 0,5 kV/m in 10 µT (za I. območje –novi viri in rekonstrukcije).

V spodnji tabeli navajamo potrebne odmike na območjih povečanega varstva pred EMS:
daljnovod odmik
220 490/65 jelka 24 m
220 490/65 sod 18 m
110 240/40 jelka 14 m
110 240/40 portal 14 m
110 240/40 sod 11 m

110 240/40 donau 14 m
Pri nakupu je potebno biti pozoren na morebitno adaptacijo hiše, če posegate v koridor daljnovoda.


uroš 7.10.2005 11:08:00
Zanima me stališče do namestitve radijskih (komercialna postaja), repetitorskih in GSM anten na razgledni stolp ki ga obiskujejo turisti na stolpu so zaenkrat nameščene 4 parabolične antene 3 jagi antene za radijsko postajo ter 2 palični anteni.

lp uv

FORUM EMS 9.10.2005 17:56:00
Kar nekaj razglednih stolpov v Sloveniji, na katerih so tudi oddajne antene, je čezmerno obremenjenih na človeku dostopnih točkah. Pri tem ne igrajo vloge samo antene, ampak tudi dovedena oddajna moč.
S tega stališča predlagamo zelo pozorno načrtovanje izbire lokacije za namestitev anten, v kolikor je to sploh sprejemljivo glede na določila Urebbe o elektromagnetnem sevanju (UL RS 70/96)


Stojan 21.10.2005 20:27:00
Pozdravljeni. Pri svojem delu veckrat na teden uporabljam varilni stroj za tockovno varjenje. Za vsak var porabi cca. 2 sekundi, ampak v celem dnevu sem izracunal, da sem izpostavljen mocnemu elektromagnetnemu sevanju od 10 do 15 minut Elektrodi pa sta v visini bokov-od 10cm do 50cm od telesa. Skrbi me glede zdravja, ce to vpliva na moje notranje organe, ali spolovilo. Hvala.

FORUM EMS 30.10.2005 9:22:00
Znano je, da je varilni stroj za točkovno varjenje izvor elektromagnetnih sevanj (EMS) zelo visokih jakosti, ki lahko predstavljajo čezmerne sevalne obremenitve za delavca. Gre za zelo nehomogena polja, ki se s časom zelo preminjajo, vendar pa so temenske vrednosti zelo visoke.
Glede na vaš opis gre za izpostavljenost v bližnjem polju naprave. Zato priporočamo nemudoma izvedbo meritev EMS, ki naj jih izvedejo le pooblaščene institucije.
Svetujemo tudi izvedbo ocene tveganja ter ukrepov varstva pred EMS.


Danica Zore 2.11.2005 10:41:00
Pozdravljeni!
Zanima me kakšen je minimum za razdaljo in višino el. daljnovodov od stanovanjskih objektov. Hiša, kjer živimo stoji namreč SV tik ob koridorju daljnovodov.Sem v zgornjem adaptiranem delu in žice tečejo v bližini strehe.Vzhodno od hiše je en daljnovod, zahodno pa drugi, tako, da smo dobesedno vkleščeni v koridor. Postavili so jih približno leta 2000.
Zahvaljujem se za odgovor.

Lep pozdrav,
forum EMS 6.11.2005 19:27:00
Delno lahko najdete odgovor na vaše vprašanje med predhodnimi odgovori z dne 9.10.2005. Za bolj podroben odgovor pa bi morali poznati podatke o konkretni konfiguraciji vodov.
Če gre res za izgradnjo daljnovodov leta 2000 bi morali dobiti od investitorja v vpogled poročilo o presoji vplivov na okolje, kjer mora biti v skladu z zakonodajo opredeljen celotni vpliv zaradi elektromagnetnih sevanj.


TOMAŽ 5.11.2005 18:08:00
KUPUJEM PARCELO MED DVEMA 110KW DALJNOVODOMA. VMES JE 20M PROSTORA. ALI MENITE, DA JE NA TEM MESTU PRIMERNO ZGRADITI STANOVANJSKO HIŠO?

forum ems 6.11.2005 19:54:00
Razdalja od obeh koridorjev je na meji prejemljivega za novo gradnjo.


nana 16.11.2005 10:16:00
Postavitev bazne postaje

Ali Mobitel za postavitev nove bazne postaje potrebuje soglasje Krajevne skupnosti?
Kdo izda gradbeno dovoljenje in katera soglasja potrebuje izvajalec

FORUM EMS 18.11.2005 8:56:00
Investitot za postavitev nove bazne postaje ne potrebuje soglasje Krajevne skupnosti.
Gradbeno dovoljenje za izgradnjo bazne postaje izda upravni organ (Ministrstvo za okolje in prostor ali pa pristojna upravna enota). Investitor za izgradnjo bazne postaje v skladu z zakonom o graditivi objektov potrebuje soglasja pristojnih soglasodajalcev (206 .člen ZGO -1,npr. požarni inšpektorat, varstvo kulturne dediščine, varstvo voda, elektro …) ter druga splošna soglasja.


Aleš 17.11.2005 18:27:00
Lep pozdrav!
Zanima me kolikšno je sevanje bluetooth slušalk za mobilne telefone in koliko je to sevanje škodljivo zdravju. Slušalke imamo namreč čisto pri glavi. Je bolje uporabljati slušalko kot mobilni telefon?
Hvala lepa za odgovor!

Aleš V.

FORUM EMS 18.11.2005 9:06:00
Bluetooth slušalke so tudi vir elektromagnetnih sevanj v področju 2,4 GHz z močjo 0,1 W. Največje izmerjene vrednosti SAR v glavi uporabnika zaradi slušalk je bilo 0,46 W/kg. Ta vrednost SAR, ki je čisto primerljiva z vrednostmi SAR mobilnih telefonov (nekateri modeli telefonov imajo še nižje vrednosti) je različna glede na proizvajalca in model bluetooth slušalk.
Če želite zares zmanjšati svojo izpostavljenost zaradi sevanja telefona vam svetujemo klasične slušalke (na kabel), ki vrednost SAR zmanjšajo tudi do 5x.


Andreja 19.11.2005 14:21:00
Pozdravljeni!
Čez našo parcelo je speljan daljnovod z napetostjo 20 kV, čez cesto pa je postavljen transformator. Zanima me, če je na tem mestu primerno zgraditi stanovanjsko hišo?
Hvala.

FORUM EMS 20.11.2005 19:06:00
Načeloma pri tej nazivni napetosti ni posebnih omejitev. Vendar priporočamo zelo skrbno izdelati gradbeni projekt ter pozorno umestiti bivalni objekt glede na daljnovod in transformatorsko postajo.


nana kastelic 6.12.2005 9:17:00
Mobitel je začel z gradnjo bazne postaje, za kar je pridobil gradbeno doboljenje. Nekaj dni pred izdago gradb.dov. je izvajalec zaprosil KS za soglasje(Tako smo izvedeli za namero ). KS in civilna iniciativa se nista strinjala s predvodeno lokacijo-KS je dala negativen odgovor .Mobitel že gradi bazno postajo. Kaj lahko storimo? Nismo proti postaji, smo le za drugo lokacijo .Prosim za hiter odgovor, ker gradnja poteka zelo hitro.
Hvala lepa

FORUM EMS 19.12.2005 12:32:00
Občina in krajevna skupnost nista soglasodajalca v postopku izdaje gradbenega dovoljenja razen, če tako ni določeno v izvedbenem prostorskem aktu ali če gradnja tangira določeno infrastrukturo v lasti občine (ceste, lokalna gospodarska javna infrastruktura). Občina je lahko tudi stranski udeleženec v postopku, če izpolnjuje pogoje za priznanje statusa stranskega udeleženca.
Seveda pa je vsaki nameri operaterjev mobilne telefonije glede gradnje objektov mobilne telefonije seznanjena tudi občina na območju katere naj bi tak objekt stal. Operater mora namreč v vsakem primeru pridobiti lokacijsko informacijo, (razen pri izvedbi vzdrževalnih del), ki jo na zahtevo izda občina v skladu z 80. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03, 58/03). Iz lokacijske informacije investitor pridobi podatke o namenski rabi prostora, lokacijske in druge pogoje, ki jih določajo občinski izvedbeni prostorski akti ter podatke o prostorskih ukrepih, ki veljajo na določenem območju.


Gregor Frandolič 19.12.2005 21:29:00
Spoštovani!
Zanima me ali je SAR sevanje prostoročnih slušalk Bluetooth tehnologije (konkretno slušalke Nokia HS-4W) manjše od telefona Nokia N 70, oziroma kakšne so SAR vrednosti v obeh primerih?
Na mobilnem telefonu imam nameščen BIOGUARD naravni ionizator(patent št. 20402 Urada RS za intelektualno lastnino), kateri naj bi zmanjšal sevanja na minimum. Kaj menite o tem?
Za odgovore se vam že v naprejzahvaljujem.

S pozdravi,
Gregor Frandolič

FORUM EMS 20.12.2005 16:21:00

  1. Načeloma je vrednost SAR v glavi zaradi uporabe bluetooth slušalk manjša kot pa zaradi telefona. Točen podatek bi morali dobiti od proizvajalca opreme.
  2. Te naprave ne poznamo, vendar pa navadno take naprave NE zmanjšujejo elektromagnetnih sevanj telefonov - temveč jih lahko zaradi namestitve v bližino antene celo povečujejo.