Arhiv vprašanj in odgovorov 2010


Niko 8. 12. 2010 16:37

Spoštovani,

Lani sem kupil novo Nokio E51 (SAR 1.40 W/kg) . Po nekaj dneh sem začel čutiti glavobol, ne samo ob uporabi ampak tudi če sem imel telefon kje v svoji bližini. Če sem imel telefon dalj časa v bližini, se je ta bolečina prenesla tudi na ramena in roke. Nič od tega prej nisem čutil še pri nobenem telefonu! Telefon sem čez čas prodal in kupil Nokio 2730 (SAR 0.97 W/kg). Sem upal, da s kakšnim bolj »preprostim« telefonom ne bo težav. A je bilo tudi s tem enako. Sedaj imam eno staro Nokio 6120 (SAR 1.18 W/kg), s katero nimam težav. Ker pa ta počasi »ugaša«, bi želel kupiti nov telefon, a sem v dilemi kaj narediti, da ne bo težav tudi z novimi telefonom.

Ne vem ali je za glavobol krivo sevanje ali kaj drugega (kaj bi lahko bilo?). Zmedel me je podatek, da je SAR vrednost telefona s katerim nimam težav (Nokia 6120) višji od SAR vrednosti telefona pri katerem sem čutil glavobol (Nokia 2730).

Na vaši internetni strani sem med odgovori na vprašanja zasledil, da v stanju pripravljenosti mobilni telefon ne oddaja sevanja. To je druga stvar, ki me spravlja v dilemo. Jaz čutim glavobol tudi če imam mobilni telefon samo v bližini!?!

Imate kakšno razlago, kaj bi lahko vplivalo na moje glavobole? Je kje možno opravit kakšne preiskave oz. testiranja za takšne vrste glavobolov oz. kako bi lahko izvedel kaj je vzrok za glavobol?

V kolikor mi lahko kako pomagate vam bom zelo hvaležen in se vam že v naprej najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav,

Niko

FORUM EMS 10. 12. 2010 9.41

Spoštovani,

Vaši glavoboli, kot jih opisujete, najverjetneje niso v povezavi s sevanji telefonov.

Dejstvo, da so glavoboli prisotni tudi takrat, ko ne telefonirate, kaže, da to ni v povezavi s sevanjem. Verjetno gre za popolnoma druge vzročne povezave.

Zato predlagam, da se obrnete na osebnega zdravnika, ki vam bo lahko pomagal.


Vesna 18. 11. 2010 13:09

Spoštovani,

kupial sem nov mobilnik LG - KF 301.

Že od prvega dne naprej, se ponavlja, da ko govorim po telefonu se me loti vrtoglavica.
V roku 7 dni po nakupu sem se javila v prodajnem centru Mobitel (pri Metalki), kjer sem ga kupila, a se niso bili pripravljeni pogovarjati o tem. Stanje se nadaljuje.

Ali obstaja inštitut - center kamor lahko prinesem mobilc preveriti ali je v mejah dovoljenega - ali gre za večje sevanje kot piše v knjižici 1,21 W/kg, ali pa gre sploh za kaj drugega?

zelo bom vesela vašega odgovora.

FORUM EMS 18. 11. 2010 13.20

Spoštovani,

  1. 1. glede vrednosti SAR je potrebno verjeti podatkom proizvajalca, saj takih meritev v SLO ne opravljamo - zelo dragi in zahtevni testi.
  2. 2. vrednost 1,21 W/kg je relativno visoka in je v zgornjih 20% telefonov. Priporočamo, da zamenjate telefon, ki bo imel SAR nižjo od 0,6W/kg.

Ožbej 8. 11. 2010 21:40

pozdravljeni,

upam da mi lahko pomagate z vasim mnenjem oz nasvetom.hiso imamo ob 20kv daljnovodu,tako da tecejo zice točno nad dvoriscem na katerem se igrajo otroci. dvorisce je cca.5m-7m pod zicami.pred casom sem zacel razmisljati glede sevanja ki ga povzroca taksen daljnovod. danes sem imel tudi sestanek glede premestitve daljnovoda (bilo bi potrebno zakopati zico v dolzini cca.150m) vendar pravijo da to za njih ni resitev saj bi bilo potrebno v tem primeru zakopati celotno traso saj v nasprotnem primeru pride do problemov med prenosom elek. energije v zici?( a to drzi?).

V pricakovanju vasega odgovora vas lepo pozdravljam, Ozbej

FORUM EMS 9. 11. 2010 8.06

Spoštovani,

Sevanje 20 kV daljnovoda je načeloma vir precej nizkih električnih in magnetnih polj, saj je po uredbi o EMS (ul RS 70/96) vplivno območje 0 m (to pomeni, da niso potrebni nobeni odmiki tudi z I.območje varstvo pred sevanji).
Zato je pričakovati, da kljub bližini takega daljnovoda sevalne obremenitve zaradi elektrike v hiši in drugih naprav v njej ne bodo povišane. Več o tej problematiki si lahko preberete tudi v drugih odgovorih, ki smo jih posredovali posameznikom.


Milan 4. 11. 2010 21:55

Spoštovani,

v službi so nas preselili na novo lokacijo. Zgradba je na novo zgrajena, oprema in vse ostalo je novo. Šele po preselitvi smo zaposleni opazili, da imamo pisarno, torej svojo mizo in stol natačno nad transformatorskimi postajami. Naša oddaljenost od transformatorjev, ki so za celotno zgradbo, ki je precej velika, je kvečjemu 2m. Seveda pa tega ne vemo natančno, saj nimamo vpogleda v prostore s transformatorji. Dejansko nas loči samo betonska plošča. Koliko je transformatorjev in kašne moči so, ne vemo. Ne vemo tudi ali so dejansko bile opravljene meritve v naših prostorih oz. kako je potekal tehnični prevzem zgradbe.
Prosil bi vas za čimveč podatkov oz. kakršnokoli pomoč oz. nasvet, kaj narediti v tej situaciji, kakšni bi bili pravilni koraki, kaj lahko zahtevamo, kako naj bodo opravljene meritve, saj nismo strokovnjaki iz tega področja, pa še v današnjem času se težko pogovarjaš z delodajalcem brez podlage.

Hvala za pomoč in lep pozdrav
Miran

FORUM EMS 21. 11. 2010 9.44

Spoštovani,

Najprej si je potrebno razjasniti, za kakšno izpostavljenost gre. Izpostavljeni ste sicer na delovnem mestu, vendar ne gre za poklicno izpostavljenost, torej izpostavljenost, kjer ste vi izpostavljeni zato, ker delate z viri EMS. Za območja z omejenim dostopom (torej ne za naravno in življenjsko okolje) v Sloveniji ni zakonske podlage, ki bi urejala izpostavljenost, bo pa v letu 2012 postala za vse države članice EU zavezujoča direktiva 2004/40/ES, ki ureja poklicno izpostavljenost. Vendar je pri vrednotenju vaše izpostavljenosti potrebno upoštevati, da pri vas ne gre za poklicno izpostavljenost, saj vi ne delate z viri sevanj in o tem niste ne informirani ne usposobljeni in izpostavljenost virom EMS ni opredeljena v vaši oceni tveganja, ki jo mora imeti narejeno vaš delodajalec. Zato je smiselna uporaba določil Uredbe o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju, in sicer mejnih vrednosti za II. območje. To pa je pomembno, ker so za poklicno izpostavljenost dopustne 5 krat večje sevalne obremenitve kot za splošno prebivalstvo.

Sicer ne vemo točno, za kakšne transformatorje gre ter koliko je transformatorska postaja obremenjena, vseeno pa je precej verjetno, da so vrednosti elektromagnetnih sevanj v pisarni nižje od mejnih vrednosti za II. območje, a točen odgovor lahko podajo samo meritve. Če gre za nov vir sevanja (torej je bila transformatorska postaja zgrajena po letu 1996, so morale biti opravljene prve meritve, ki jih mora naročiti lastnik vira. Če le te ne podajajo vrednosti EMS v vašem prostoru, ki se nahaja neposredno nad transformatorsko postajo, bi meritve moral naročiti delodajalec, saj je odgovoren za zagotavljanje varnosti in zdravja. Svetujemo vam, da meritve izvede akreditirana institucija za izvajanje meritev EMS.


Robert 27. 10. 2010 17:01

Zdravo

Zanima me jakost sevanja na mojem delovnem mestu, in ali jo lahko izmerim z vašim instrumentom.

Delam 1 meter od električnih kablov premera 40mm(7 kablov). Na mizi sem imel katodni monitor, ki je stalno imel valovanje po ekranu. Prišli smo do ugotovitve, da je edina možnost rešitve valovanja na ekranu, da zamenjamo katodni monitor z lcd, kar se je izkazalo za pravilno ugotovitev- ni bilo več valovanja na monitorju. Kakšna je škodljivost tega sevanja na tem delovnem mestu. Električni kabli so 230/380 V in so velikih moči.

Lep pozdrav,

Robert

FORUM EMS 21. 11. 2010 7.00

Spoštovani,

posledica toka, ki teče v električnih kablih, je magnetno polje. Kakor ste že sami ugotovili, je pokazatelj povečanega magnetnega polja katodni monitor, saj le ta uporablja prav magnetno polje za uklanjanje curka elektronov, ki tvorijo sliko. Če je zunanje magnetno polje dovolj močno, tudi to polje prispeva svoj delež k uklanjanju curka, zato slika na takšnem monitorju niha. Na LCD monitorju teh motenj ni, ker deluje drugače kot katodni monitor in magnetno polje na delovanje ne vpliva v taki meri.

Samo na podlagi napetosti kablov in oddaljenosti ne moremo vedeti, kakšne so sevalne obremenitve. Bistveno so namreč odvisne od toka, ki teče po kablih, ter od razporeditve kablov. Za točno določanje vaše izpostavljenosti je zato smiselna izvedba meritev. Za takšne meritve pa dozimeter, ki ga izposojamo, ni primeren, saj je narejen za meritve sevalnih obremenitev nižjih vrednosti, kakršnim smo običajno izpostavljeni v življenjskem okolju. Predlagamo izvedbo meritev s strani akreditirane institucije, prav tako pa je delodajalec dolžan (glede na rezultate meritev) v oceni tveganja opredeliti tveganja zaradi izpostavljenosti EMS.


Aleš 19. 10. 2010 7:44

Pozdravljeni…

Zanima me kako škodljivo je sevanje električnih kablov, ki se nahajajo pod ometom v steni spalnic v hiši. Slišal sem, da je tako sevanje, ki ga prejmemo med spanjem lahko zelo škodljivo. Med spanjem imam jaz oddaljeno glavo približno 50 cm od stene v kateri so električni kabli. Koliko škodljivega sevanja prejmem med spanjem v postelji, ki se nahaja ob steni v kateri so električni kabli. Ali mi priporočate, da prekinem pretok elektrike v okolici postelje.
Hvala za odgovor.
LP.

Uroš

FORUM EMS 21. 11. 2010 7.00

Spoštovani,

Nizkofrekvenčna napeljava v splošnem povzroča električno in magnetno polje. Električno polje je posledica napetosti in je za podometne inštalacije zanemarljivo, saj dosega največ do nekaj procentov mejnih vrednosti. Magnetno polje, ki ga povzroča podometna inštalacija, je odvisno od toka, ki teče po tej napeljavi. Če na napeljavo niso priključeni uporabniki, je tudi magnetno polje zanemarljivo, če pa so priljučene naprave, ki so veliki porabniki električne energije, je tudi magnetno polje lahko povečano, a običajno še vedno razmeroma nizko. Predlagamo, da ob upoštevanju načela previdnosti na tisti del električne inštalacije ne priljučijete električnih porabnikov, ki bi delovali tudi v nočnem času.


Uroš 13. 10. 2010 13:36

Spoštovani

najprej kratek opis situacije:
mobilni operater je postavil antenski stolp 2-3m od meje naše parcele, antene so na višini 15,5m
Hiša je približno v smeri ene od anten, pribl. 9-10m, od stolpa, višina slemena okoli 9m. Cona prekomernega sevanja (horizontalno) je cca 12m od antene.

Vertikalna odprtina snopa je pribl. 10st, downtilt bo (verjetno? - ni v analizi sevanja omenjeno) 9,5stopinj.

V povzetku analize sevanj piše, da na človeku dostopnih površinah (1,5m nad tlemi) ni prekomernega sevanja. Hkrati svetuje, da se ni priporočljivo gibati v področju prekomernega sevanja.

Kako oporekati prvi izjavi? Kot lastnik zemljišča imam pravico uživati posest. Hišo lahko tudi nadgradim z dodatno etažo (v mejah predpisov). Vendar bi v tem primeru zgornja etaža bila gotovo v snopu in coni prekomernega sevanja. Kaj potem?

Hvala za odgovor,

Uroš

FORUM EMS 21. 11. 2010 7.00

Spoštovani,

Glede na opisano sega vplivno območje na vašo parcelo, saj se stolp nahaja približno 3 m od vaše parcele, območje, kjer so mejne vrednosti lahko presežene, pa sega do 12 m od anten, torej približno 9 m v vašo parcelo. Iz tega je razumeti, da ste v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja tudi vi stranka v postopku in je potrebno vaše soglasje za izdajo le tega. Svetujemo vam, da se v obrnete na mobilnega operaterja, ki želi postaviti bazno postajo, in se pogovorite o pogojih namestitve. Če pa je gradbeno dovoljenje že izdano, svetujemo, da se obrnete na upravno enoto, ki je gradbeno dovoljenje izdano in se pozanimate, kako da vas kot stranko v postopku niso vključili v postopek izdaje gradbenega dovoljenja.


Janez 16. 9. 2010 17:43

Spoštovani

V šestdesetih letih so nad našo hišo zgradili 2x110kV daljnovod RTP Kleče / RTP Vič. Najbližja točka hiše je od osi daljnovoda oddaljena 7m, od žic pa še manj, več kot 2/3 hiše pa je v 15m pasu tega daljnovoda. Nikjer ne najdem, kdo je upravljalec in tudi nikjer nisem zasledil obratovalnega monitoringa (sploh pa ne za to lokacijo). Hiša stoji na tem mestu že od leta 1926, kaj mi je storiti, saj smo v hiši že trije upokojenci z zdravstvenimi težavami (Parkinsonova...)

Lep pozdrav,
Janez

FORUM EMS 17. 9. 2010 10.50

Spoštovani,

Glede na javno dostopne podatke je lastnik daljnovoda RTP Kleče – RTP Vič podjetje Elektro Ljubljana. Glede na določila Uredbe o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju (UL RS 70/96) ter določil Pravilnika o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu za vire elektromagnetnega sevanja ter pogojih za njihovo izvajanje (UL RS 70/97) je lastnik dolžan izvajati meritve z namenom monitoringa vsakih 5 let.

Mejne vrednosti, ki so v Sloveniji za bivalna območja kar 10 krat strožje od priporočenih mednarodnih mejnih vrednosti, so v okolici dvosistemskega 110 kV daljnovoda lahko presežene do največ 10 m od osi daljnovoda. To velja za najbolj neugodno situacijo, ko so vodniki najbližje tlom. Običajno pa je ta oddaljenost še manjša, kakšna pa je v vašem primeru, bi bilo mogoče določiti samo s pomočjo meritev.

Kljub temu, da se hiša nahaja tako blizu daljnovoda, pa je verjetnost, da so vaše težave povezane z elektromagnetnimi sevanji, zelo majhne. Skupni zaključki številnih študij, ki so bile opravljene, ne kažejo na povečano tveganje za zdravstvene težave, če ste izpostavljeni elektromagnetnim sevanjem, nižjim od mejnih vrednosti. Izjema velja za povečano tveganje za otroško levkemijo, kjer sta dve raziskavi prišli do podobnih zaključkov, da se tveganje za tiste otroke, ki živijo v območju s povečanim magnetnim poljem, poveča za približno 20 – 30 %.


Andrej 22. 8. 2010 19:37

Pozdravljeni

po sredini zazidljive parcele teče 20 kV daljnovod. Načrtrovana hiša bo od skrajnega vodnika oddaljena 3m (horizontalna projekcija). Ker je parcela v naklonu in bo hiša nizka (klet+mansarda), bo najkrajša razdalja (poševna) med vodnikom in streho objekta znašala cca. 5 m.
Zanima me, če je navedena razdalja zadostna? Ali je smiselno plačati prestavitev daljnovoda, s čimer bi se horizontalna oddaljenost povečala na 6m, dejanska razdalja od vodnika do strehe objekta pa cca. 11m?
Prosim še za oceno tveganja lokacije, kjer trenutno živim. Hiša je od skrajnega vodnika 220 kV daljnovoda oddaljena le 7 m.
Hvala za pomoč in lep pozdrav
Andrej

FORUM EMS 16. 9. 2010 15.20

Spoštovani,

najprej se vam opravičujem, ker se je tako zavleklo z odgovorom.

Načeloma običajno 20 kV daljnovodi ne povzročajo večjega sevanja, a točnega odgovora vseeno ne moremo podati, kajti magnetno polje, ki ga takšen daljnovod povzroča, je odvisno od obremenjenosti daljnovoda, na daljavo pa je ne moremo poznati.
Horizontalna oddaljenost 3 m in dejanska 5 m je sicer majhna, a vseeno mejne vrednosti skorajda zagotovo ne bodo presežene. To pa ne pomeni, da povečanje oddaljenosti ni smiselno. Kakor smo že večkrat pisali, so študije nakazale na povezavo med nizkofrekvenčnim magnetnim poljem in povečanim tveganjem za otroško levkemijo pri vrednostih, več kot 10 krat nižjih od mejnih vrednosti. Več o tem si lahko preberete v katerem od ostalih odgovorov na tej strani. S povečanjem oddaljenosti za približno 2 krat se bo vrednost magnetnega polja zmanjšala za precej več kot dvakrat, a končna odločitev o tem, ali so stroški povezani s prestavitvijo daljnovoda smiselni, je prepuščena vam.

Glede lokacije kjer sedaj bivate, velja omenit, da je razdalja 7 m od osi 220 kV daljnovoda zelo majhna, a brez opravljenih meritev je težko oceniti, kakšne so sevalne obremenitve. Če vas zanima, kakšne so, vas vabimo, da si brezplačno izposodite merilno postajo ali osebni dozimeter in si izmerite sevalne obremenitve.


Željko 14. 9. 2010 13:31

Spoštovani

na internetu sem našel osnutek novih smernic Mednarodne komisije za zaščito pred ionizirajočimi sevanji (ICNIRP). Po novih smernicah naj bi bile mejne vrednosti magnetnega polja 0,5 mikro T za poklicno izpostavljenost (occupational exposure) in 0,1 mikro T za splošno izpostavljenost (general public exposure). V okolici 10 kV daljnovoda je mejna vrednost 0,1 mikro dosežena šele na razdalji 10-50 m od osi daljnovoda, pri 220 kV daljnovodu pa na razdalji >100m. Za naše razmere to pomeni, da je veliko število prebivalstva prekomerno izpostavljena EMS. Zanima me vaše mnenje o teh smericah. Je pričakovati, da bo zaradi novih spoznanj sčasoma prišlo do pokablitve ali prestavitve tras daljnovodov?

Lep pozrav

FORUM EMS 14. 9. 2010 13.34

Spoštovani,

Verjetno gre za napako v enotah.

Mejne vrednosti za B v omenjenih smernicah so
-500 MikroTesla za poklicno izpostavljene (0,5 mT)
-100 mikrotesla za prebivalstvo (0,1 mT).
Kar se tiče polja v okolici daljnovodov pa so res na nivoju nekaj mikro tesla.

Torej velikostni razred nižje.


Tadej 12. 9. 2010 19:35

Lep pozdrav!

Zanimam se za nakup stanovanja v stanovanjskem bloku (2 nad), ki je cca. 140m oddaljeno od GSM bazne postaje (tri antene v različne smeri), pa me zanima kakšna je izpostavljenost sevanju. Imam namreč pomisleke glede nakupa pa me zanima, ali je takšna oddaljenost stanovanja od GSM antene zadostna.

V naprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor.

Lep pozdrav,

Tadej

FORUM EMS 14. 9. 2010 13.04

Spoštovani,

Razdalja 140 m od bazne postaje je že zelo velika. Mejne vrednosti v okolici bazne postaje so v višini anten presežene največ do oddaljenosti 20 m. Ker visokofrekvenčna EMS upadajo s kvadratom razdalje, je na razdalji 140 m sevanje 50 krat nižje od mejnih vrednosti, zato zaradi bazne postaje ni nobenih pomislekov za nakup stanovanja.


Jure 8. 9. 2010 14:34

Pozdravljeni,

v našem bloku se v kleti nahaja transformatorska postaja, ki po mojem predvidevanju služi še nekaterim drugim stavbam v bližini, ne poznam pa podatka o njeni moči. Postaja je v kleti, tik pod stanovanjem v prvem nadstropju, v radiju 5m od nje pa so vsaj 4 stanovanja.

Zanima me, kdo lahko izmeri jakosti EM polj oziroma kje bi se dalo izposoditi opremo za takšno meritev. Kaj lahko storimo, če bojo te vrednosti presežene?
Postaja je v lasti Elektro LJ in v tem prostoru se nahaja že odkar je bil blok zgrajen (v 50ih), nekaj let nazaj pa so jo zamenjali z novo. Ob tem niso napravili nobene meritve okoljskih vplivov (vsaj kolikor je meni znano).
Vnaprej najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav, Jure

FORUM EMS 14. 9. 2010 12.57

Spoštovani,

da bi lahko ocenili, kolikšne so sevalne obremenitve, bi bilo smiselno izvesti trajne meritve z merilno postajo. Če vas to zanima, vas vabimo, da nas kontaktirate in se lahko dogovorimo za brezplačen večdnevni najem merilne postaje za merjenje nizkofrekvenčnih sevanj.


Tadej 7. 9. 2010 23:13

Pozdravljeni!

Najprej bi želel pohvaliti vaš forum in vaše izčrpne odgovore oziroma nasvete. Razmišljam o nakupu stanovanja v stanovanjskem bloku v Tacnu, v bližini katerega je električni dalnjovod 2x110kV, in sicer na oddaljenosti cca. 120m in še en takšen 2x110 kV daljnovod, ki je od prvotnega oddaljen še nadaljnjih cca. 30m. Zanima me, kako škodljivo je na takšni oddaljenosti (v stanovanju, ki se nahaja v 2. nad in je obrnjeno v nasprotno smer od dalnjovodov) elektormagnetno sevanje oziroma ali lahko na takšni oddaljenosti sploh še govorimo o elektromagnetnem sevanju navedenih dveh dalnjovodov.

Za vaš odgovor se vam v naprej lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Lep pozdrav,

Tadej

FORUM EMS 8. 9. 2010 7.10

Spoštovani,

Najprej hvala za vaše spodbudne besede.

Mejne vrednosti v okolici 110 kV daljnovoda so lahko presežene do približno 10 m od daljnovoda, na razdalji 50 m je sevanje daljnovoda primerljivo s sevanjem napeljave in naprav v stanovanju, na oddaljenosti 120 m in več od daljnovoda pa je sevanje daljnovoda že popolnoma zanemarljivo in najmanj velikostni razred manjše od sevanja napeljave in naprav v stanovanju.

Lep pozdrav.


Ana 7. 9. 2010 12:40

Pozdravljeni,

Zanimam se za nakup gradbene parcele, ki ima v blizini daljnovod. Daljnovod naj bi bil po dobljenih podatkih 2x 400kV in je od zacetka parcele oddaljen cca. 75 m, parcela pa je dolga 50 m. Med daljnovodom in parcelo ni nobene druge hise.
Zanima me, ali obstaja nevarnost sevanja in vpliv na zdravje za bivanje ljudi in ali bi bilo smiselno izvesti merjenje EMS?

Hvala za vas odgovor!

FORUM EMS 7. 9. 2010 14.16

Spoštovani,

Prvi korak je gotovo izvedba meritev ems. Na podlagi tega pa so potem možni odgovori in eventuelni gradbeni načrti in rešitve.

Glede nevarnosti sevanja pa je potrebno povedati nekaj več.

Izpostavljenost elektriki ter posledično električnim in magnetnim poljem ni nekaj novega, saj se z razvojem znanja in tehnologij jakost umetno ustvarjenih virov v okolju nenehno povečuje. Človek je tako na delovnem mestu kot tudi doma izpostavljen mešanici šibkih električnih in magnetnih polj – kot posledici proizvodnje, prenosa in distribucije električne energije ter uporabe najrazličnejših električnih in elektronskih naprav doma in na delovnem mestu. Za ugotavljanje morebitnih škodljivih vplivov EMS na zdravje ter oceno tveganja za zdravje so potrebne različne študije z različnih področij raziskovanja. Pri ugotavljanju tveganja za zdravje se uporablja več vrst raziskav: od molekularnih struktur prek celic in tkiv do raziskav na živalih in ljudeh, ki so lahko epidemiološke ali laboratorijske na prostovoljcih. Za dokončno spoznanje nekega biološkega učinka ter vpliva na zdravje je potrebno, da ta učinek potrdimo na vseh ravneh raziskav. Pri okoljskih povzročiteljih neke bolezni največkrat težko odgovorimo ali neka snov - izpostavljenost z gotovostjo povzroči obolenje. Zato se poslužujemo izraza tveganje: čim večje je tveganje tem večja je verjetnost, da bo posameznik zbolel za določeno boleznijo.

AKUTNI UČINKI
Znanstveno je potrjeno, da električna in magnetna polja v človekovem telesu lahko povzročajo nastanek polj ter tokov in, če so dovolj močna, v odvisnosti od jakosti in frekvenčnega območja, vrsto učinkov, na primer segrevanje notranjosti telesa in stimulacijo tkiv. Za nastanek omenjenih učinkov pa bi morala biti ta polja v okolici človekovega telesa zelo močna, tj. precej močnejša od tistih, ki so navadno prisotna v našem bivalnem okolju. Do sedaj ni na voljo raziskav, ki bi jasno pokazala, da ima lahko izpostavljenost doma ali na delovnem mestu škodljive vplive na naše zdravje.

ZAPOZNELI UČINKI
Medtem ko so navedeni akutni učinki nizkofrekvenčnih polj znanstveno dokazani, pa obstaja določena negotovost glede možnih zapoznelih učinkov in bioloških učinkov pri jakostih polja, ki ne presegajo mejnih vrednosti, Prav ti učinki so že precej časa predmet znanstvenih raziskav. Znanstveniki tako na primer raziskujejo vplive nizkofrekvenčnih polj na celično membrano, izločanje hormonov, aktivnost encimov, sintezo DNK vključno z rakom. Rezultatov določenih raziskovalcev, ki so pokazali na obstoj bioloških učinkov, v številnih primerih druge raziskovalne skupine v ponovitvenih poiskusih niso mogle potrditi. Tudi prenos izsledkov o bioloških učinkih na nivoju celičnih raziskav oz. poskusov na živalih na človeka je zelo zapleten.
Od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja znanstveniki opravljajo epidemiološke raziskave o morebitni povezavi med nizkofrekvenčnimi polji majhnih jakosti v bivalnem okolju in rakom. Odkrili niso nobene povezave med dolgotrajno izpostavljenostjo tem poljem in povečanim tveganjem za pojav raka pri odraslih. Drugače je pri otrocih in pojavu levkemije. Nekatere epidemiološke študije so pri otrocih, ki so bili dlje časa izpostavljeni magnetnim poljem povprečne vrednosti nad 0,4 µT, ki so sicer precej nižje od mejnih vrednosti, pokazale rahlo, toda opazno povečano tveganje za pojav levkemije. Na podlagi zbranih podatkov ocenjujejo, da je takim poljem izpostavljen manj kot 1 % otrok v državah EU.
V eni od študij so pokazali, da ima pri levkemiji posebej pomembno vlogo nočna izpostavljenost. Vendar pa je, tudi če vzročna povezava zares obstaja, glede na študijo mogoče s povečano izpostavljenostjo nizkofrekvenčnim magnetnim poljem razložiti največ 1% primerov levkemij. Doslej še ni bilo mogoče potrditi biološkega mehanizma učinkovanja, ki bi razložil pojav levkemije ali spodbujanje rasti rakavih celic pri otrocih pod vplivom nizkofrekvenčnih magnetnih polj. Brez nedvoumnih dokazov kancerogenih vplivov pri odraslih ali verodostojnih razlag na podlagi eksperimentov na živalih ali izoliranih celic, samo epidemiološki dokazi, če tudi bi bili ti pozitivni, niso dovolj močni, da bi opravičili trden zaključek, da takšna polja povzročajo levkemijo pri otrocih. Poleg tega pa je mogoče, da v analize niso bili vključeni vsi bistveni dejavniki tveganja za levkemije in da je dejansko prikazano tveganje povzročil kak drug, neznan dejavnik. Kljub temu to možno tveganje jemljemo zelo resno in uvajamo ustrezne preventivne ukrepe.
Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) iz Lyona je kot specializirana agencija za preučevanje tveganja pojava raka v okviru SZO obravnavala te podatke ter na podlagi rezultatov epidemioloških študij na otrocih in delavcih uvrstila nizkofrekvenčna magnetna polja med »mogoče kancerogene snovi za ljudi«.
»Mogoče kancerogeno za ljudi« je klasifikacija skupine 2B, ki označuje snov, za katero velja, da obstajajo pomanjkljivi dokazi o kancerogenosti pri ljudeh in manj kot zadostni dokazi o kancerogenosti pri živalih. Ta klasifikacija je najšibkejša med tremi kategorijami (skupina 1 = kancerogeno za ljudi, skupina 2A = verjetno kancerogeno za ljudi in skupina 2B = mogoče kancerogeno za ljudi), ki jih IARC uporablja za klasifikacijo potencialnih kancerogenih snovi na podlagi objavljenih znanstvenih dokazov.

Poudariti moramo tudi, da povezava med izpostavljenostjo magnetnim poljem in levkemijo zaradi nekonsistentnosti pri ugotavljanju izpostavljenosti in pomanjkanja podpore v drugih potrebnih raziskavah (predvsem verjetne razlage osnovnih mehanizmov) ne dosega ali ne zadošča kriterijem za nedvoumno potrditev vzročne povezave. Zato je potrebno ugotovljeno povezavo med magnetnimi polji in levkemijo razumeti kot šibko.


Melita 11. 8. 2010 19:58

Pozdravljeni,

na POP TV-ju gledam, kako merite sevanje posameznih aparatov. Zelo zanimivo in poučno. Zanima me ali ste ( boste ) izmerili tudi sevanje interaktivnih tabel, ki so v nekaterih šolah že v vsakem razredu. Tako učenci kot učitelji smo jim izpostavljeni veliko časa, tako, da me res zanima kako je s tem, glede na njihovo velikost in bližino ob njeni uporabi.

LP, Melita

FORUM EMS 17. 8. 2010 14.16

Spoštovani,

Žal točnih podatkov o tem, koliko sevajo interaktivne table, nimamo. Vendar je glede na njeno delovanje pričakovano, da seva podobno kot ostala računalniška oprema in naprave zabavne elektronike.


Igor 11. 8. 2010 13:03

Spoštovani,

Zanima me merjenje sevanja 110kV daljnovoda v stanovanju v Ljubljani, ki je manj kot 10m oddaljeno od žic. Ali je možna izposoja dozimetra za 1 dan?

Hvala in lp,

Igor

FORUM EMS 17. 8. 2010 10.45

Spoštovani,

dozimeter si je mogoče brezplačno izposoditi.


Maja 10. 8. 2010 20:47

Pozdravljeni!

Odločam se za nakup hiše, katere parcelo seka daljnovod z napetostjo 110 kV in je od same hiše oddaljen približno 30m. Nekje sem zasledila podatek, da bodo takšne daljnovode v prihodnosti vkopali pod zemljo. Zanima me, ali življenje v bližini takšnega daljnovoda predstavlja kakšno tveganje za zdravje (predvsem majhnih otrok) in ali drži podatek o vkopu daljnovodov pod zemljo?
Hvala in lep pozdrav!

Maja

FORUM EMS 16. 8. 2010 14.22

Spoštovani,

Mejne vrednosti v okolici 110 kV daljnovoda so lahko presežene nekje do 10 oziroma 15 od osi daljnovoda. Zato bodo na razdalji 30 m od daljnovoda mejne vrednosti še precej nižje. Glede mogočega tveganja za zdravje vam nedvoumnega odgovora ne moremo podati. Raziskave kažejo, da za vrednosti izpostavljenosti, manjše od mejnih vrednosti, tveganj tako za odrasle kot otroke ni, izjema pa je mogoče tveganje za otroško levkemijo pri tistih otrocih, ki dlje časa živijo v območju s povišanimi vrednostmi magnetnega polja. Tveganje naj bi se povečalo za 20 %, če znašajo vrednosti magnetnega polja več kot 0,3 – 0,4 μT, medtem ko znašajo mejne vrednosti 10 μT za I. območje (bivalna območja, območja šol, vrtcev, bolnišnic...) in 100 μT II. območje (stala območja).

Glede na oddaljenost 30 m od daljnovoda je nemogoče napovedati, ali bodo vrednosti magnetnega polja 0,3 – 0,4 μT na tej oddaljenosti dosežene, obenem pa se je potrebno zavedati, da so takšne vrednosti magnetnega polja lahko tudi posledica gospodinjskih naprav in električne napeljave v hiši. Bolj natančne podatke bi bilo mogoče podati samo na podlagi meritev elektromagnetnih sevanj.

Kabliranje (vkop pod zemljo) vseh 110 KV daljnovodov ni predvideno, saj je kabelska izvedba precej dražja, zahtevnejša za vzdrževanje in ima tudi nekatere druge slabosti, zato se distribucijska podjetja kabliranja poslužujejo izjemoma, ko je to potrebno zaradi goste poseljenosti ali drugih tehtnih razlogov.


Jerneja 10. 8. 2010 14:56

Spoštovani,

Rada bi izvedela, ali je plazma televizor škodljiv (sevanje) in ali v svetu obstajajo podatki ali ocene o škodljivosti plazma televizorja. Kakšna je najprimernejša oddaljenost takšnega televizorja od gledalca?
Za odgovor najlepša hvala.

Jerneja

FORUM EMS 16. 8. 2010 14.07

Spoštovani,

Plazma televizorji ne sevajo nič več kot kakšni drugi gospodinjski aparati ali zabavna elektronika, zato je primerna oddaljenost od gledalca pogojena le z velikostjo televizorja in s tem ustreznim kotom gledanja na televizor.


Bernard 5. 7. 2010 11:04

Spoštovani,

zanima me, ali je za zmanjšanje sevanja pri uporabi mobilnih telefonov bolje uporabljati žične slušalke ali brezžično slušalko.

Hvala za pojasnilo in lep pozdrav.

Bernard

FORUM EMS 16. 8. 2010 9.15

Spoštovani,

opravičujem se vam za tako pozen odgovor. Očitno je bilo vaše vprašanje spregledano.

Bolje je uporabljati žične slušalke. Brezžične slušalke namreč delujejo s tehnologijo bluetooth, ki pa je tudi vir sevanja. Zato brezžična slušalka stalno oddaja sicer šibko sevanje, tako da smo kot uporabniki stalno izpostavljeni šibkemu sevanju. V primeru uporabe žične slušalke pa le ta ni vir sevanja.

Vsekakor pa je bolje uporabljati brezžično slušalko kot nič, saj je oddajna moč bluetooth slušalke do nekaj mW, oddajna moč mobilnega telefona pa do 2 W.


Matej 31. 5. 2010 22:12

Pozdravljeni!

Od svoje hiše do hiše staršev (zračna razdalja do 1400 m), bi rad vzpostavil brezžično komunikacijo za LAN in internet. Razmišljal sem o postavitvi usmerjene antene (primer http://shop.wlan-antene.net/pdf_datasheet.php?products_id=171 (13db)) na vsaki strani. Zelo me pa skrbi, da bi ob hiši ustvaril preveliko sevanje, zato se obračam na vas, ker zelo cenim vaše mnenje.
Torej, zanima me, če je sevanje takšnih anten škodljivo zdravju, če je takšna antena nameščena na oziroma ob hiši. Zanima me tudi, če bi bil sistem npr. http://shop.wlan-antene.net/pdf_datasheet.php?products_id=193 za takšno razdaljo dovolj dober za lan povezavo do 10/10 Mb/s in če bi povezavo motili daljnovodi, ki so med obema hišama nekje na sredini poti. Zanima me še, če takšna antena kaj posebej privablja nevihtne strele (tudi, če se med nevihto izklopi elektrika).?

Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor in vas pozdravljam.

Matej

FORUM EMS 24. 6. 2010 11.10

Pozdravljeni,

Z usmerjeno anteno se sevanje znotraj hiše ne bo povečalo. Prednost usmerjenih anten je ravno v tem, da so usmerjene, torej da veliko večino energije izsevajo v eni smeri. Sevanje usmerjene antene si lahko najlaže predstavljamo kot sevanje ročne baterijske svetilke, ki sveti samo v enem snopu. Običajne antene, ki pa so nameščene na brezžičnem routerju, pa sevajo podobno kot običajne žarnice – v vse smeri. Zato se sevanje zaradi usmerjene antene znotraj hiše ne bo povečalo, saj bo antena usmerjena stran od vaše hiše.

Glede primernosti omenjenega sistema vam ne znamo svetovati, gotovo pa povezave ne bo motil daljnovod, ki je med obema hišama. Bodo pa povezavo motili drugi objekti, če se nahajajo na vidni liniji med hišama – druge hiše, drevesa...

Tudi strele antena ne bo kaj bistveno privlačila, razen če bo nameščena na drogu nad hišo.


Matjaž 23. 5. 2010 23:36

Pozdravljeni.

Zanima me, ali se v Sloveniji dobi detektor za merjenje EMS v vseh valovih in kje se da tako napravo kupiti.
Na kratko: potrebujem inštrument za registriranje – merjenje – identifikacijo – opozarjanje – detekcijo na prisotnost EMS smoga – območja – polja – snopa, v območju srednjih, kratkih, ultrakratkih in mikrovalov.
Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.

S spoštovanjem

Matjaž

FORUM EMS 24. 6. 2010 10.50

Spoštovani,

merjenje EMS je kompleksna in zahtevna naloga, zato so merilni inštrumenti za merjenje EMS, ki lahko merijo v širokem frekvenčnem območju, dragi. Pa še dragi profesionalni inštrumenti ne morejo meriti od nizkofrekvenčnih EMS do mikrovalov, ampak so omejeni na odmočje od nekaj KHz do nekaj MHz.

Če vas zanima vaša osebna izpostavljenost, si je občasno mogoče dozimetra za merjenje izpostavljenosti nizkofrekvenčnim magnetnim poljem in visokofrekvenčnim EMS brezplačno izposoditi v sklopu akcije Pokliči, izmeri in se pogovori.

Če pa se zanimate za nakup takšnega inštrumenta, pa odgovor na vaše vprašanje vsekakor ni preprost. Vprašanje je, za kakšne namene se bo inštrument uporabljal, kakšna merilna negotovost je sprejemljiva in koliko bi bili pripravljeni plačati za inštrument. Če vas zanima zgolj približna vrednost ter predvsem relativna vrednost in ne absolutna, se da tudi za sorazmerno manjši znesek kupiti inštrumente, če pa vas zanima natančnejše merjenje, pa so cene inštrumentov visoke. Ob vsem tem pa je pomembno, da se ne pozabi bistva meritev: znanja tistega, ki z inštrumentom rokuje in ki interpretira izmerjene rezultate.


Lucija 12. 5. 2010 12:07

Spoštovani,

Nad našim domom potekajo 400 kilovoltne žice daljnovoda (iz Krškega), v razdalji 7 m med vodnikom in najbližjim delom hiše. Pod temi žicami in v njihovi bližini nas trava in ostali predmeti ob dotiku tresejo. Ob slabem in lepem vremenu žice spuščajo zvok bobnenja in hreščanja. Vse to je za celo družino in obiskovalce zelo moteče. Še posebej za otroke. Tem moram obuti visoke nogavice in visoke škornje, saj se bojijo stika s travo in 'pikanja'. Strah nas je tudi možnih ostalih, bodočih posledic na našem zdravju, saj pod temi žicami živimo že sedmo leto. Zraven tega ima hčerka, s katero sem večino nosečnosti preživela pod temi žicami dilatirane ledvice, dojenček katerega pa sedaj nosim, pa naj bi imel spremenjeno stopalo (pes equinovarus). Bojim se, da so te spremembe posledica sevanja daljnovoda, saj prvi sin, s katerim nisem bila v bližini daljnovoda med nosečnostjo, nima nikakršnih podobnih težav.

Na Vas se obračam v pričakovanju pomoči in odgovora na vprašanje kakšne rešitve obstajajo za mojo družino in odstranitev žic in s tem sevanja daljnovoda. V Uredbi o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju (Ul.RS 70/96) so določene mejne vrednosti sevanja. V zvezi s tem Vas sprašujem kakšen je postopek ugotovitve teh mejnih vrednosti in na koga se lahko obrnem ter kako in kje dalje ko bodo enkrat ugotovljene prekoračitve teh mejnih vrednosti.

Za posredovane informacije se Vam iskreno zahvaljujem in Vas prijazno pozdravljam

FORUM EMS 24. 6. 2010 9.50

Spoštovani,

Kakor ste že sami omenili, mejne vrednosti določa Uredba o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju. Uredba določa mejne vrednosti za I. območje, kjer so predpisane strožje mejne vrednosti, ter II. območje, ki so primerljive z mednarodnimi priporočenimi mejnimi vrednostmi.

Vsi viri EMS morajo izpolnjevati določila za II. območje, za I. območje pa tisti viri, ki se nahajajo na I. območju (bližina šol, hiš, vrtcev...) in so bili zgrajeni po sprejetju uredbe (»novi viri«, zgrajeni po letu 1996).

V vašem primeru bi na območju vaše hiše morale veljati mejne vrednosti za I. območje, če je bil daljnovod zgrajen po letu 1996, sicer pa mejne vrednosti za II. območje.

Za ugotavljanje skladnosti lokacije je zato najprej potrebno vedeti, ali je bil daljnovod zgrajen že pred letom 1996 ali po tem. Same vrednosti EMS se določi s pomočjo meritev, pri tem pa je pomembno, da z meritvami določimo največje sevalne obremenitve – tako po kraju kot po času. Zato je poleg trenutnih meritev na različnih lokacijah smiselno izvesti tudi trajne meritve, ki pokažejo, kako se predvsem vrednost gostote magnetnega pretoka spreminja s časom. Priporočamo, da meritve opravi akreditirana in pooblaščena inštitucija za izvajanje meritev EMS.

Razdalja 7 m od vodnikov daljnovoda je dejansko zelo majhna. V okolici 400 kV daljnovoda so na višini 1 m nad tlemi mejne vrednosti lahko presežene tudi do 45 m od osi daljnovoda, višje nad tlemi (kjer se nahaja hiša) pa celo še dlje. Kljub temu je težko nedvoumno pripisati zdravstvene težave EMS, saj dosedanje študije kažejo le na povečano tvegaje za nastanek otroške levkemije pri otrocih, ki živijo na območjih s povišanimi vrednostmi magnetnega polja.

V primeru, da bodo meritve pokazale, da so mejne vrednosti presežene, se lahko od lastnika vira zahteva ukrepanje, v nasprotnem primeru pa so možnosti za nadaljnje ukrepanje zelo majhne.


Miro 16. 5. 2010 22:45

Spoštovani,

Živim na lokaciji, kjer je signal GSM-a zelo šibak (1-2 črtici). V osnovi me to niti ne moti, vendar pa se je v službi zaradi dežurstva pojavila potreba po večji zanesljivosti dosegljivosti na GSM telefon. Kot alternativna rešitev mi je bila ponujena rešitev z GSM hišnim repetitorjev (točno temle).

Seveda je prvo vprašanje katero mi roji po glavi, kolikšno je sevanje, kako zelo lahko to vpliva na moje zdravje?? Lahko povem, da sem zelo skeptičen okrog tega, kako nevarno je pravzaprav to zame in mojo družino (predvsem zaradi tega ker pri iskanju podatkov o potencialni škodljivosti nisem našel zadosti informacij).

Za vsako koristno informacijo se Vam vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!

FORUM EMS 17. 5. 2010 9.50

Spoštovani,

Ker imate na lokaciji, kjer živite, slab GSM signal, mora vaš mobilni telefon med pogovorom oddajati z večjo oddajno močjo kot bi bilo to potrebno, če bi bil signal bazne postaje boljši. Če boste namestili GSM hišni repetitor, bo zato mobilni telefon med pogovorom deloval z manjšo močjo.

Če sedaj primerjamo vašo izpostavljenost pred uporabo GSM hišnega repetitorja in po uporabi lahko vidimo, da ste sedaj med pogovorom z mobilnim telefonom bolj izpostavljeni sevanju mobilnega telefona kot boste izpostavljeni potem, razlika je lahko zelo velika, sevanju baznih sedaj pa ste sedaj izpostavljeni zelo malo, potem boste sevanju GSM hišnega repetitorja sicer izpostavljeni bolj, a še vedno sorazmerno malo. Hišni repetitor ima namreč razmeroma majhno oddajno moč (primerljivo z WLAN routerji), zato bo že na oddaljenosti nekaj metrov sevanje, ki ga povzroča, zanemarljivo majhno.

Če zaključimo: če doma uporabljate mobilni telefon (četudi zelo malo), se bo vaša izpostavljenost zaradi uporabe GSM hišnega repetitorja bistveno zmanjšala.


Miha 8. 5. 2010 12:31

Pozdravljeni!
Poslušal sem oddajo "Svetovalni servis", v kateri se je govorilo o elektro-magnetnih sevanjih. Imam namreč vprašanje o SAR vrednostih.

Vrednost SAR je 0.80 W/kg. Ali to pomeni, da se ta vrednost med pogovorom ne spreminja? Ali je SAR tudi odvisen od moči signala, ki je na voljo? Se pravi: močnejši signal-manjša vrednost SAR-a?

Že vnaprej se zahvaljujem za oba odgovora in vas lepo pozdravljam

FORUM EMS 17. 5. 2010 9.20

Spoštovani,

Mobilni telefon s polno oddajno močjo oddaja samo med vzpostavljanjem klica ter v primerih, ko je signal bazne postaje šibek (ko se nahajamo daleč od bazne postaje, v kleti ali dvigalu, znotraj večje stavbe...). Takrat znaša SAR vrednost toliko, kolikor je navedeno v tehničnih podatkih. Sicer pa mobilni telefon med pogovorom oddajno moč zmanjša na najmanjšo še sprejemljivo moč, ki omogoča povezavo z bazno postajo. Zato je med pogovorom vrednost SAR običajno precej nižja.

Miha 1. 6. 2010 11:02

Še nekaj me zanima: ali je res, da v stanju pripravljenosti mobitel ne oddaja nobenega sevanja oz. je takrat sevanje zanemarljivo majhno?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

FORUM EMS 24. 6. 2010 11.10

Pozdravljeni,

res je, v stanju pripravljenosti mobilni telefon ne oddaja sevanja, oziroma odda le nekajkrat na dan krajši signal, preostali čas pa deluje le kot sprejemnik.


Damjan 28. 4. 2010 10:42

Spoštovani,

Prosim, če mi lahko pošljete kakršenkoli članek ali dokument, ki opisuje škodljivost RADIJSKO VODENIH DELILNIKOV TOPLOTE, ki so po novem zakonu obvezni v večstanovanjskih zgrdbah.

V našem bloku se namreč zanimajo za nabavo le-teh, ker je ta sistem bolj "enostaven".

Lepo prosim, če mi lahko priskrbite določene podatke.

Iskreno se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

FORUM EMS 4. 5. 2010 11.50

Spoštovani,

sicer teh naprav še nismo nikoli merili, vendar pa dejstvo, da imajo ob le manjši vgrajeni bateriji dolgo avtonomijo, kaže na to, da so razmeroma šibek vir EMS, ki oddaja samo občasno. Ocenjujemo, da je sevanje takšne naprave v primerjavi z drugimi viri EMS, katerim smo izpostavljeni, zanemarljivo.

Damjan 4. 5. 2010 13:02

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vam za vaš odgovor, zanima me še, kako je z uporabo slušalk pri GSM - jih, ali se s tem dosti zmanjša sevanje, ter kako je s senzorji v trgovinah, ki so nastavljeni ob vhodu in izhodu. Ali ti senzorji otrokom bolj škodujejo?

Hvala lepa,

Lep pozdrav.

FORUM EMS 4. 5. 2010 13.30

O uporabi slušalk smo že pisali – zelo zmanjšajo našo izpostavljenost. Najbolj ugodne so vrvične slušalke, pa tudi bluetooth slušalke zmanjšajo našo izpostavljenost. Je pa pri bluetooth slušalkah smiselno, da jih po uporabi snamemo z glave, saj neprestano oddajajo sicer šibko EMS.

Detektorji proti kraji na izhodih iz trgovin so močni viri EMS. Raziskav o njihovi škodljivosti je zelo malo, zato primerjave med odraslim in otrokom ne moremo narediti. Svetujemo pa, da se po nepotrebnem ne zadržujete neposredno ob teh panojih.


Matej 26. 4. 2010 13:00

Lp,
sem študent 1. letnika na FE. Namen imam izdelati seminarsko nalogo pri predmetu OET. Rabil bi vašo pomoč pri tem in sicer nameraval sem opisati problem sevanja mobilnega telefona. Rabil pa bi FORMULO, ki opisuje pojemanje magnetnega polja v oddaljenosti od mobilnega telefona.
Za vse informacije se vam najlepše zahvaljujem.

FORUM EMS 4. 5. 2010 10.10

Pozdravljeni,

bolj kot samo magnetno polje je pri mobilnem telefonu v bližnjem polju (v neposredni bližini mobilnega telefona) pomembno električno polje. Formule, ki bi opisala pojemanje polja v odvisnosti od oddaljenosti od mobilnega telefona ni, ker je v bližnjem polju to nemogoče. Vrednosti je za določeno geometrijo mogoče izračunati s pomočjo numeričnega modeliranja, v daljnem polju, ko pa lahko mobilni telefon opišemo kot točkasti vir, pa lahko dokaj dobro opisujemo zakonitost širjenja polja z enačbo za gostoto pretoka moči. Če oddajno moč vira pomnožimo z dobitkom antene v opazovani smeri ter delimo s površino sfere s središčem v viru in polmerom enakim oddaljenosti od vira, dobimo gostoto pretoka moči v opazovani točki. Električna poljska jakost (ter tudi gostota magnetnega pretoka) sta v daljnem polju z gostoto pretoka moči povezani preko Poyntingovega vektorja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Inverse-square_law
http://en.wikipedia.org/wiki/Poynting_vector


Jožica 18. 4. 2010 19:14

Pozdravljeni,

V petek sem poslušala oddajo na RA SLO 1, kjer ste bili gost.

Ker ni bilo zastavljeno o sevanju televizij, prosim za odgovor. Kakšno je sevanje starih TV in kakšno je sevanje novih HD televizorjev. Kupujem namreč nov TV, ker pa je aparat v sobi, kjer tudi spimo, (druge možnosti ni) prosim za vaše mnenje.

Hvala vnaprej in lep pozdrav

FORUM EMS 4. 5. 2010 10.00

Spoštovani,

novi televizorji sevajo manj kot starejši. Starejši katodni televizorji so za uklanjanje žarka, ki je na zaslon projeciral sliko, uporabljajli tuljave, ki so povzročale razmeroma močno magnetno polje. Novi tako plazemski kot LCD televizorji pa povzročajo veliko manjše EMS. Pomembno pa je vedeti, da tako stari katodni televizorji kot tudi novi televizorji ne oddajajo EMS, ko so izkjučeni.

Svetujemo vam, da ponoči televizor izkučite (tudi iz stanja pripravljenosti), saj tako poleg manjšega sevanja zmanjšate tudi porabo električne energije.


jk 16. 4. 2010 19:18

Pozdravljeni,

Danes sem poslušal oddajo RTVSLO o sevanji mobitelov daljnovodov...... in ker se zanimam za električno talno gretje, nevem pa kako močno sevanje nastaja pri takem ogrevanju se nemorem pametno odločiti zato bi Vas prosil za pomoč pri tem.

Hvala za prijazni odgovor!

Janko

FORUM EMS 3. 5. 2010 22.30

Spoštovani,

EMS, ki ga povzroča talno gretje, je odvisno od načina izvedbe in od tokov, ki tečejo po vodnikih za talno gretje. Žal nam točne vrednosti niso poznane, saj meritev še nismo izvajali. Obstajajo sicer različni sistemi in načini izvedbe električnega talnega gretja, a sistem, ki se najbolj uporablja in je sestavljen iz mreže, na katero je pritrjen kabel s kovinskim opletom, v katerem sta dva vodnika, je glede sevanja ugoden. Ker sta v skupnem poletu dva vodnika in teče tok v enem vodniku v eno smer, v drugem vodniku pa v drugo smer, se njuno magnetno polje odšteva. Zunanji kovinski oplet odlično zmanjša električno polje, v manjši meri pa še preostalo magnetno polje, zato bi morale biti sevalne obremenitve razmeroma majhne.

Žal pa vam na podlagi naših dosedanjih izkušenj bolj točnega odgovora ne moremo podati.


luka 7. 4. 2010 23:40

Pozdravljeni!

V bližini hiše, približno 6 m proč, stoji transformator. Problem je v tem, da se ga skoz bolj sliši (brnenje). Večkrat se iz elektra pripeljejo in nekaj naredijo (očitno nekaj nagaja). Vendar potem vsakič bolj ropota (brni). Kaj se da narediti? Ali so iz elektra dolžni poskrbeti za tišino transformatorja? Kako močno brnenje je sploh dovoljeno? Imam pa še eno vprašanje. Ali lahko spremenijo transformator v močnejšega ali potrebujejo dovoljenja stanovalcev.
Za odgovore se vam zahvaljujem.

FORUM EMS 30. 4. 2010 0.30

Pozdravljeni,

za hrup v sklopu Foruma EMS nismo strokovnjaki, saj se mi ukvarjamo z neionizirnimi sevanji. Dopustne ravni hrupa ureja Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (UL RS 105/2005).
Z več informacij vam svetujemo, da se obrnete na Agencijo RS za okolje.
Ob zamenjavi transformatorja za močnejšega gre za nov vir, zato je investitor dolžan pri pooblaščeni inštituciji naročiti ponovne meritve EMS. Ali investitor za to potrebuje gradbeno dovoljenje, pa nismo prepričani.


Aleš 2. 4. 2010 10:45

Pozdravljeni!

Zanima me vaše mnenje o infra ogrevanju?
Ali so infra valovi res koristni za naše zdravje?
Naj bi delovalo na enak način, kot infrardeče savne?
Več o tej zadevi imate na teh spletnih straneh
http://www.suntherm.at/index.php?nav=99999&lang=en
http://www.redwell.de/
http://www.t4l.at/shop/shop.php?detail=1173191248

FORUM EMS 30. 4. 2010 0.30

Pozdravljeni,

Infrardeče ogrevanje deluje na enak princip kot infrardeče savne ali vsem še boje poznani infrardeči grelci v kopalnicah. Dovolj segret vir seva infrardeče sevanje, njegovo sevanje pa opisuje zakon, ki je delno poimenovan po slovenskem znanstveniku Jožefu Stefanu: Stefan-Boltzmannov zakon.
O vplivih na zdravje je težko govoriti, če ne vemo točnejših podatkov o tem, kakšno je sevanje. Tudi na straneh, ki ste jih navedli, žal kaj več tehničnih podatkov nismo uspeli pridobiti. Namreč, tudi prekomerna izpostavljenost infrardečemu sevanju lahko na dolgi rok povzroči škodljive posledice za očesno lečo, mrežnico in kožo. Priporočene mejne vrednosti v območju IR sevanja za dalj časa trajajoče izpostavljenosti oči znašajo 100 W/m2. To v razmerju do potrebne moči za ogrevanje ni veliko, saj je pri izpostavljenosti potrebno upoštevati tudi to, da se z glavo v prostoru nahajamo veliko bližje IR sevalnikom kot so tla in je posledično tudi obsevanost glave večja.
Zato je pri odločitvi za namesitev IR sevalnikov potrebno preučiti, kakšne bodo vrednosti obsevanosti na človeku dostopnih lokacijah. To je odvisno tako od moči in drugih tehničnih lastnosti IR sevalnikov kot tudi od geometrijsih razmerij izpostavljenosti.


Miha 20. 3. 2010 23:28

Lep pozdrav!
orej zanima me predvsem kje se da preveriti vrednost sevanja za bluetooth slušalke, razen na izdelku.
Ali mi lahko priporočite kakšen mobitel, ki ima nizko sevanje??

FORUM EMS 22. 3. 2010 10.30

Spoštovani,

o sevanu bluetooth slušalk smo pisali v brošuri Elektromagnetna sevanja Nove tehnologije in zdravje, vendar tu niso predstavljeni podatki o sevanjih posameznega tipa bluetooth slušalk. A iz podatkov v brošuri je razvidno, da bluetooth slušalke sevajo le malo. Mejna vrednost za SAR znaša 2 W/kg, vrednosti za naprave bluetooth razreda 2 , 3 ali 4 (kamor spadajo bluetooth slušalke) pa so manj od 0,01 W/kg.
Tudi sicer nam ni poznana baza podatkov, kjer bi bile zbrane SAR vrednosti bluetooth slušalk, tega podatka pa tudi na spletnih straneh proizvajalcev nismo zasledili.

Glede izbire telefona pa svetujemo, da izberete takega, ki ima vrednost SAR 0,6 W/kg ali manj. Podatki o vrednostih SAR so zbrane na spletni strani Foruma EMS, na voljo pa so tudi na spletnih straneh proizvajalcev mobilnih telefonov, nekaterih slovenskih mobilnih operaterjev ter na nekaterih straneh o mobilini telefonija (npr. GSM Arena.


Anita 20. 3. 2010 19:59

Lep pozdrav

Rada bi vprašala glede sevanja električne napeljave. Stanujem v stolpnici, v kateri se nahaja trafo postaja. Ta trafo postaja oskrbuje štiri stolpnice, ampak ta trafo postaja se nahaja točno pod mojo spalnico in otroško sobo. Imam zelo veliko glavobolov in tudi nespečnosti. Zanima me, ali je možno, da bi bil vzrok ravno ta trafo postaja. Tudi mož in trije otroci imajo podobne probleme obolenj.

FORUM EMS 22. 3. 2010 10.20

Spoštovani,

do sedaj znane raziskave niso pokazale, da bi bilo lahko nizkofrekvenčno magnetno polje, ki ga povzročajo transofrmatorske postaje, povezano s takšnimi simptomi, kot je glavobol ali nespečnost. So pa nekatere raziskave pokazale na mogoče povečanje tveganja za nastanek otroške levkemije, če se otroci dlje časa zadržujejo v območju, kjer je povišano magnetno polje. O tem smo že večkrat pisali, preberite si npr. odgovor g. Urbanu z dne. 4. 1. 2010.

Glede na to, da se transformatorska postaja nahaja neposredno pod otroško sobo in spalnico, bi predlagal, da se na tem območju izvede meritve. Lahko se pridružite tudi raziskovalni nalogi, ki jo v zvezi z izpostavljenostjo EMS pripravljamo, več o tem pa si lahko preberete na strani www.forum-ems.si/index.html.


Andrej 13. 3. 2010 23:21

Pozdravljeni,

iskal sem odgovor po internetu, a žal sta obe sevanji, torej tako visokonapetostnih daljnovodov kot tudi sevanje GSM aparatov, zelo popularni debati, a vsaka za sebe in prevsem v smislu vpliva na človeka.

Vem da ima visokonapetostni daljnovod lahko vpliv na elektroniko v bližini (verjetno neželeno induciranje napetosti na vezju) vendar me zanima me vpliv npr. 400 kV daljnovoda ne samo na aparat, temveč na kakovost GSM signala in signala satelitske telefonije Ali je v neposredni bližini visokonapetostnega vodnika možno telefonirati? Zanima me tudi vpliv daljnovoda na UKV postaje.

Hvala za odgovor.

FORUM EMS 22. 3. 2010 10.10

Spoštovani,

vaše vprašanje se nanaša bolj na problem elektromagnetne kompatibilnosti (EMS) kot na problem elektromagnetnega sevanja (EMS). Pri EMC preučujemo vplive različnih električnih naprav ene na drugo, medtem ko pri EMS preučujemo vplive EMS na človeka.

Vseeno vam lahko preprost odgovor podamo. Na samo kvaliteto tako GSM signala kot tudi signala UKV postaje v prostoru daljnovod ne vpliva. GSM in UKV signal sta oba visokofrekvenčna signala, medtem ko so polja, ki jih povzroča daljnovod, polja zelo nizkih frekvenc in zato se med seboj ne ”motita”. Teoretično bi sicer lahko prišlo do določenih motenj v delovanju mobilnega telefona ali UKV postaje v zelo močnih poljih nizkih frekvenc (kakor ste omenili, predvsem zaradi induciranih tokov), a v praksi je to v bližini daljnovoda malo verjetno, saj so vrednosti polja običajno premajhne, da bi se to dogajalo.


Tomaž 26. 2. 2010 18:53

V firmi imamo elektromagnet za razmagnetenje kovin oz materjala ki pride za barvanje da se lepo pobarva. Kaj pri tem razmagnetenje pomaga nevem.

Zanima me škodljiv učinek na telo če si 8 ur izpostavljen tej napravi in daješ roko čez njo skupaj z materjalom. Mislim da je to zelo močna zadeva saj čutiš kako ti trese kos železa v roki in če ga pustiš notri se segreje vsaj nad 100 stopinj. Ta naprava naj bi bila začasna, sedaj je pa kar nočejo umakniti.

Prosim če mi lahko kaj več poveste o tem.

FORUM EMS 18. 3. 2010 10.10

Spoštovani,

pri razmagnetenju kovin se uporablja izmenična nizkofrekvenčna (ponavadi 50 Hz) magnetna polja. Med procesom razmagnetenja se jakost teh polj spreminja, največje vrednosti pa so odvisne od same naprave in nastavitev, a so lahko precej visoke. Kolikšne pa so za posamezno napravo točno te vrednosti, pa bi bilo mogoče določiti samo z meritvami.

Za poklicno izpostavljenost v Sloveniji še ni pravno zavezujoče zakonodaje, ki bi določala mejne vrednosti, bo pa v letu 2012 postala za vse države članice EU zavezujoča direktiva 2004/40/ES, ki ureja poklicno izpostavljenost. Ne glede na to pa bi v vaši oceni tveganja morala biti ovrednotena in upoštevana tudi izpostavljenost EMS, saj so mejne vrednosti za poklicno izpostavljenost znane že od leta 1998, pa tudi direktiva 2004/40/ES je bila sprejeta že leta 2004. Tudi pravilnik o načinu izdelave izjave o varnosti z oceno tveganja v 5. členu med nevarnostmi navaja izpostavljanje ionizirnim in neionizirnim sevanjem, kamor sodijo tudi nizkofrekvenčna magnetna polja.

Predlagamo, da si ogledate oceno tveganja za vaše delovno mesto. Če v njej izpostavljenost EMS ni vključena, se obrnite na delodajalca. Za takšno delovno mesto, kot je vaše, bi delodajalec moral preučiti vašo izpostavljenost in temu primerno določiti tudi ukrepe, če so potrebni.


Nataša 25. 2. 2010 11:26

Spoštovani!
Najprej čestitke za vaš forum in prispevek k izobraževanju nas laikov.
Imam gradbeno parcelo, ki poteka blizu daljnovoda 110 KW. Varnostni pas poteka diagonalno po enem kotu parcele. Sam daljnovod pa se nahaja na hribčku in je oddaljen sigurno 30-50 metrov (ali celo več) zračne linije. Ker nameravam graditi stanovanjsko hišo me zanima, ali obstaja nevarnost sevanja in vpliv na zdravje za bivanje ljudi. Morda še to, ali smatrate, da je glede na zgornje podatke smiselno izvšiti merjenje škodljivih vplivov in kdo jih opravlja?
Hvala za vaš odgovor!

FORUM EMS 5. 3. 2010 10.30

Spoštovani,

o sevanju daljnovodov smo pisali v brošurah Elektromagnetna sevanja Vplivna območja ter Električna in magnetna polja - elektrika in zdravje.

Če gre za 110 kV daljnovod, so mejne vrednosti lahko presežene do manj kot 15 od osi daljnovoda. Kakor vi navajate, je razdalja do daljnovoda 30 do 50 m, kar je precej več. Vendar velja opozoriti, da je tudi varnostni pas velik, kar daje misliti, da je za ta daljnovod mogoče v prihodnosti predvidena rekonstrukcija na 400 kV. Pri 400 kV daljnovodu pa je vplivno območje nekje do 45 m od osi daljnovoda.

Glede na napisano mejne vrednosti na vašem predvidenem območju gradnje ne bodo presežene. Do sedaj ni znanih škodljivih učinkov izpostavljenosti EMS manjšim od mejnih vrednosti, določeno tveganje se nakazuje edino za otroško levkemijo v primeru izpostavljenosti nizkofrekvenčnim magnetnim poljem. O tem pa smo že večkrat pisali v odgovorih na vprašanja.


Andrej 23. 2. 2010 23:33

Lep pozdrav.

Mene zanima kakšna je nevarnost sevanja za zdravje, če imam poleg hiše v razdalji 2 m postaljen betonski steber po katerem potujejo dovodni kabli za naselje 10 hiš. Dovodni kabel prihaja do stebra potem pa gre v zemljo mislim da pod mojo hišo do ostalih odjemalcev. Zanima me kakšna je nevarnost sevanja, ali so nevarni samo stebri ki nosijo visoko napetostne ele.

FORUM EMS 5. 3. 2010 10.20

Pozdravljeni,
predvidevamo, da gre v vašem primeru za nadzemni kabel, kjer se na drogu nahaja en sam kabel z vsemi faznimi vodniki. O sevanjih kablovodov smo v odgovorih na vprašanja pisali že večkrat.

Sevanje takšnega kabla je razmeroma majhno, odvisno pa je predvsem od toka po vodnikih, razdalje med vodniki in oddaljenosti od vodnikov. Sam steber ne seva, sevajo kabli, ne glede na to ali so speljani po zraku ali po zemlji.

Za konkretno lokacijo pa je točen odgovor mogoč samo na podlagi meritev.


Tanja 23. 2. 2010 12:41

Pozdravljeni,

Mene pa zanima naslednje: kaj je zame - nosečo žensko - glede zdravja sebe in otroka manj škodljivo v smislu sevanja: "navadna" steklokeramična ali indukcijska plošča. Res me ne zanima primerjava iz energetskega vidika, ker o tem lahko preberem skoraj povsod. Nikjer pa se ne omenja moč sevanja indukcijske plošče. Mi znate vi o tem kaj več povedati? Bila bi zelo vesela.

Najlepša hvala in lep pozdrav

FORUM EMS 5. 3. 2010 10.10

Spoštovani,

gotovo seva bolj indukcijska plošča. Več smo o sevanju indukcijskih kuhalnih plošč pisali v brošuri Elektromagnetna sevanja Nove tehnologije in zdravje, ki je dostopna tudi na spletni strani Foruma EMS. Tam tudi navajamo, kakšne so izmerjene vrednosti ter kateri preventivni ukrepi so smiselni ob uporabi indukcijske kuhalne plošče.


Manca 15. 2. 2010 11:32

Pozdravljeni,

Vaš forum mi je pri mojem delu strašno v pomoč, in ga navajam kot strokovno podlago za nekatere odločitve, ki jih moram kdaj pa kdaj sprejeti…

Hvala!

V vaši poročilih sem zaznala v večini le merilne kampanje za bazne postaje, zanima pa me, kje si lahko na vaši strani preberem tudi kaj o vplivu transformatorskih postaj predvsem na zdravje ljudi? Oziroma, grem kar na konkretno vprašanje; kakšni so vplivi (vplivno območje) transformatorske postaje z močjo 240 kW oziroma 300 kW?

Zahvaljujem se vam za odgovor

FORUM EMS 5. 3. 2010 10.00

Spoštovani,

veseli nas, da je Forum EMS zanimiv in uporaben tudi strokovni javnosti in ne le širši publiki.

V sklopu Foruma EMS je bilo v preteklosti več dela opravljenega na področju visokofrekvenčnih virov EMS, zato je tudi o baznih postajah dostopnih več informacij. Razlog je v tem, da se je v javnosti dosti več vprašanj pojavljalo v zvezi z izpostavljenostjo visokofrekvenčnim virom. V prostor so se namreč intenzivno umeščale bazne postaje, kar je povzročalo zanimanje javnosti.

V zvezi z baznimi postajami je bilo v Sloveniji opravljenih že več študij, v katerih so bile preučene tako tipične kot tudi najbolj neugodne situacije, zato so vplivi na okolje tudi splošni javnosti poznani. Manj pa je javno dostopnih študij opravljenih za transformatorske postaje. V Forumu EMS smo o vplivu transformatorski postaj na okolje pisali v brošuri Elektromagnetna sevanja Vplivna območja, ki je v elektronski obliki dostopna tudi na spletni strani Foruma EMS.

Na vaše konkretno vprašanje pa je zelo težko podatki splošen odgovor. Vplivno območje transformatorske postaje je namreč odvisno od več dejavnikov, ki se mogoče zdijo na prvi pogled manj pomembni. Kakor pišemo tudi v prej omenjeni brošuri, je vplivno območje manjše od 5 m, za bolj natančen dogovor pa je potrebno opraviti numerične izračune in točno določiti vplivno območje.


Tea 8. 2. 2010 10:42

Pozdravljeni,

Planiram rojstvo otroka. Delam v službi kjer imamo pod pisarnami težko kovinsko proizvodnjo. Natančneje, neposredno pod mojim sediščem se nahajajo trije transformatorji. Pred mnogimi leti so meritve opravili in zaključili da je vse uredu, kljub temu da vsi ki so sedeli v tisti pisarni so se želeli presesti drugam in to tudi dosegli. Bežno sem se informirala in spoznala da je sevanje nevarno predvsem v prvih treh mesecih nosečnosti. Želim si zanositi, a hkrati se tudi bojim. Kaj to pomeni za moje zdravje, za zdravje mojega bodočega otroka ne vem. Hkrati se bojim da so bile meritve v preteklosti nekorektne s skritimi interesi.

Sprašujem se ali imam upravičen strah?
Lepo prosim za vaš komentar!

FORUM EMS 17. 2. 2010 13.30

Pozdravljeni.

Najprej si je potrebno razjasniti, za kakšno izpostavljenost gre. Izpostavljeni ste sicer na delovnem mestu, vendar ne gre za poklicno izpostavljenost, torej izpostavljenost, kjer ste vi izpostavljeni zato, ker delate z viri EMS. Za območja z omejenim dostopom (torej ne za naravno in življenjsko okolje) v Sloveniji ni zakonske podlage, ki bi urejala izpostavljenost, bo pa v letu 2012 postala za vse države članice EU zavezujoča direktiva 2004/40/ES, ki ureja poklicno izpostavljenost. Vendar je pri vrednotenju vaše izpostavljenosti potrebno upoštevati, da pri vas ne gre za poklicno izpostavljenost, saj vi ne delate z viri sevanj in o tem niste ne informirani ne usposobljeni in izpostavljenost virom EMS ni opredeljena v vaši oceni tveganja, ki jo mora imeti narejeno vaš delodajalec. Zato je smiselna uporaba določil Uredbe o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju, in sicer mejnih vrednosti za II. območje. To pa je pomembno, ker so za poklicno izpostavljenost dopustne 5 krat večje sevalne obremenitve kot za splošno prebivalstvo.

Sicer ne vemo točno, za kakšne transformatorje gre, vseeno pa je precej verjetno, da so vrednosti elektromagnetnih sevanj v pisarni nižje od mejnih vrednosti za II. območje in verjamemo, da lahko izmerjenim vrednostim zaupate, sploh, če jih je opravila pooblaščena inštitucija za izvajanje meritev EMS.

Raziskav o vplivih izpostavljenosti ploda EMS je izredno malo, tako da ne se ne moremo opredeliti, ali v zvezi s tem obstaja kakšno tveganje ali ne. Prav tako denimo direktiva 2004/40/ES, ki ureja poklicno izpostavljenost EMS, ne določa posebnih vrednosti za nosečnice, čeprav omenja, da je za posebej ogrožene skupine delavcev potrebno ukrepe prilagoditi. To zahteva tudi naš Pravilnik o načinu izdelave izjave o varnosti z oceno tveganja. Torej je za nosečnico delodajalec tudi zakonsko obvezan, da v oceni tveganja preuči tveganje in ustrezno ukrepa.

Zaradi zelo pomanjkljivega poznavanja mogočih vplivov izpostavljenosti na plod v času nosečnosti je zato s preventivnega vidika smiselno izvesti meritve EMS v vaši pisarni, in če so izmerjene vrednosti povišane (napram vrednostim v običajnem življenjskem prostoru) pisarno za čas nosečnosti zamenjati. Za te ukrepe ni nobene znanstvene podlage, saj tveganja ne za plod ne za nosečnico ni dokazanega.


Andreja 15. 1. 2010 9:10

Spoštovani,

menite, da je sončna elektrarna na strehi osnovne šole neškodljiv vir energije?
Kako vplivajo na zdravje neonske luči?

Hvala za odgovo,
Andreja

FORUM EMS 1. 2. 2010 12.10

Spoštovani,

Gotovo gre pri sončni elektrarni za ekološko sprejemljiv vir energije, prav tako tudi z vidika EMS ni posebnih omejitev. Same sončne celice so zanemarljiv vir EMS, vir EMS pa so lahko razsmerniki, ki iz enosmerne napetosti sončnih celic proizvajajo izmenično napetost ter sami kabli, ki potekajo od razsmernikov do omrežja. Tu so sevalne obremenitve odvisne od toka, ki teče po teh kablih, zato je smiselno v primeru, da bodo tekli sorazmerno veliki tokovi (50 A ali več) izbrati tako lokacijo namestitve kablov, da ne poteka ravno v bližini območij, kjer se otroci dlje časa zadržujejo.

Neonske luči sicer proizvajajo svetlobo s spektrom, ki ni naraven (npr http://en.wikipedia.org/wiki/File:Spectra-Philips_32T8_natural_sunshine_fluorescent_light.png), vendar do sedaj opravljene raziskave ne kažejo na povezavo med škodljivimi biološkimi učinki in izpostavljenostjo neonskim lučem. To podpira tudi v letu 2008 objavljeno stališče SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks) pri Evropski komisiji, ki je dostopno na strani http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_scenihr/docs/scenihr_o_019.pdf . Navajajo, da je edini dejavnik, ki bi lahko v najbolj neugodnih situacijah (zelo majhne oddaljenosti, celodnevna izpostavljenost) predstavljal problem, UV sevanje.


Martina 31. 1. 2010 11:16

Lepo pozdravljeni!

Upam, da ta forum še obstaja in da mi boste lahko odgovorili na nekaj vprašanj.
eta 1999 je Simobil na našem zemljišču postavil bazno postajo ki je od naše hiše (hiše mojih staršev) oddaljena okoli 200m. Zemljišče je bilo takrat kmetijsko in ni bilo namenjeno za gradnjo.

Nato se je to zemljišče, kjer stoji antena spremenilo v zazidalno in na tem mestu sem si postavila novo hišo (nisem se še vselila) ki je tik zraven antene. Gradita pa se še dve novi hiši v bližnji okolici.
Zanima me kakšnnemu EMS sevanju smo izpostavljeni v novi hiši, in ali je varno živeti tako blizu antene?
Poskusili smo kontaktirati tudi s Simobilom in jih ponudili novo lokacijo (pogodbo imajo do l.2015 ) vendar ni bilo popolnoma nobenega odziva, ne moreš priti niti do ljudi ki so odgovorni za bazne postaje?!

Zanima pa me še na koga bi se morala obrniti, da bi se lahko pogovorili o prestavitvi bazne postaje na bolj primeren prostor (saj bom kmalu živela v novi hiši)?
Upam, da mi boste lahko odgovorili na vprašanja in najlepša hvala že v naprej.
Lep pozdrav.

FORUM EMS 1. 2. 2010 11.58

Spoštovani,

najprej bi želeli poudariti, da sama oddaljenost od bazne postaje ni bistven dejavnik, ki določa, kakšnim sevalnim obremenitvam smo izpostavljeni. Bazna postaja je namreč zelo usmerjen vir elektromagnetnih sevanj, ki oddaja sevanje v ozkem skorajda vodoravnem pasu, zelo podobno, kot sveti svetilnik. Zato navzdol seva dosti manj kot v vodoravni smeri. Ker je snop rahlo usmerjen proti tlom, zadene tla (na ravnini) na oddaljenosti nekajž 100 m od tal. Zato so lahko sevalne obremenitve na takšni razdalji celo višje kot precej bližje bazni postaji.

V Sloveniji velja Uredba o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju, ki za bivalna območja določa še 10 krat strožje mejne vrednosti, kot so mednarodno priporočene. Za tipične bazne postaje so mejne vrednosti v višini anten presežene do 10 m od bazne postaje, navzdol pa le do 1 metra.

Kakšne so sevalne obremenitve na lokaciji nove hiše je težko oceniti, saj so odvisne od številnih parametrov. Nekaj podatkov o tem bi moralo biti razvidno iz presoje vplivov na okolje, ki je bila izvedena preden se je obstoječa bazna postaja namestila, prav tako pa so bile v preteklosti po namestitvi bazne postaje opravljene prve meritve. Za oba dokumenta lahko povprašate samega mobilnega operaterja, poročilo o meritvah pa bi moralož biti na razpolago na Agenciji RS za okolje.

Edini pravi naslov v zvezi s premaknitvijo bazne postaje je mobilni operater.


Dejan 7. 1. 2010 10:17

Lep pozdrav,

Moje vprašanje je povezano z EM sevanjem določenih brezžičnih in drugih naprav. V svoji delovni sobi kvadrature 12 kvadratnih metrov se nahaja kar nekaj brezžičnih naprav in električnih naprav,
zanima me škodljivost le teh na moje zdravje oz. potencialna škodljivost, v zadnjem času imam tudi nekaj problemov z zdravjem zato izključujem škodljive faktorje.
Torej zanima me škodljivost sevanja brezžične tipkovnice, 2 brezžičnih mišk, zvočnikov, laptopa, tv sprejemnika, računalnika ter LCD monitorja, vse te naprave se nahajajo v tej sobi. V njej se zadržim kar precej časa. (6-8ur)
Predvsem pa me zanima škodljivost brezžičnih mišk in tipkovnic, ali je njihovo EM sevanje resnično zanemarljivo, in kolikšno je njihovo dejansko sevanje in ali bi morda bilo bolje da bi si nabavil tipkovnice in miške s kablom.
ALi laptop ko ni priključen tudi oddaja sevanje? Prav tako imam po hiši napeljeno wirelles omrežje, router se ne nehaja v tej sobi.

V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam,
Dejan

FORUM EMS 8. 1. 2010 11.14

Večina naprav, katere omenjate, povzroča zelo majhne sevalne obremenitve. Brezžične miške in tipkovnice so res oddajniki visokofrekvenčnih EMS, a njihova oddajna moč je zelo majhna, zato povzročajo majhne sevalne obremenitve. Točne številke si lahko ogledate v naši brošuri Nove tehnologije in zdravje, ki je dostopna tudi na spletu: http://www.forum-ems.si/gradiva/publikacije/brosure/nove_tehnologije.pdf, njihova zamenjava za takšne s kablom pa z vidika preventive ni smiselna.

Zvočniki, prenosni računalniki, LCD monitorji in podobne naprave same povzročajo zanemarljiva EMS, pomembnejši pa so lahko WLAN vmesniki, ki so v takšnih napravah ter napajalniki. Tudi o sevanju WLAN vmesnikov smo pisali v omenjeni brošuri. Sevanje le teh gotovo ni zanemarljivo, zato priporočamo, da je med dolgotrajno uporabo med uporabnikom in WLAN vmesnikom razdalja 1 m ali več. Podobno priporočamo, da so tudi napajalniki oddaljeni od uporabnika 1 m ali več. S takšnimi oddaljenostmi zagotovimo, da so vrednosti EMS več velikostnih razredov nižje kot sicer.

Dejan 8. 1. 2010 14:17

Za vaš hiter in izčrpen odgovor se vam zahvaljujem. Sem pregledal brošuro in sledil priporočilom. Sem pa zaznal v bazi podatkov da je sevanje brezžične miške na 1cm kar precejšnje, kot tudi tipkovnice. Sam imam trenutno težave z živčevjem, zato me zanima predvsem to, če je možno da EMS brezžične miške ali tipkovnica oz. katerakoli druge podobne naprave moti prenos impulzov v mojem živčevju.
Zanima me še, kdo in s čim lahko izmeri EMS v mojem kabinetu.

FORUM EMS 11. 1. 2010 13.54

Pri podatkih o sevalnih obremenitvah v neposredni bližini naprav je bolj kot vrednost električne poljske jakosti (ki je tik ob raznih oddajnih napravah vedno sorazmerno velika) pomembna vrednost SAR. Ta namreč pove, koliko energije se absorbira v človeškem telesu. Ta za brezžične miške in tipkovnice znaša manj kot 0,005 W/kg, priporočena mejna vrednost pa je 2 W/kg za glavo in trup ter 4 W/kg za okončine. Za tako majhne sevalne obremenitve pa je skorajda neverjetno, da bi lahko povzročale omenjene težave.

Meritve EMS se izvajajo z ustrezno merilno opremo, ki se razlikuje glede na frekvenčno območje vira ter veličino, ki jo želimo izmeriti. Seznam pooblaščenih inštitutcij za izvajanje meritev EMS pa je na voljo na spletni strani Agencije RS za okolje.


Urban 4. 1. 2010 8:54

Spoštovani,

imam vprašanje v zvezi z morebitnimi nevarnostmi sevanja transformatorske postaje (TP), ki napaja dva bloka v novozgrajenem naselju (leto izgradnje 2007). Vprašanje zastavljam zato, ker se zanimam za nakup stanovanja, ki je najbližje TP.

Vprašanje se nanaša neposredno na stanovanje z atrijem, na koncu katerega je TP. Od roba atrija je oddaljenost TP ca. 1 do 2 metra, od stanovanja pa ca. od 7 do 8 metrov. Streha TP je na nivoju atrija oziroma tal stanovanja.

Zanima me, ali obstajajo morebitne nevarnosti večletnega bivanja v takšnem stanovanju in zadrževanja na atriju. Ne dvomim v to, da so objekti zgrajeni po veljavnih standardih, ampak me zanima kaj o tem menite strokovnjaki. Oziroma mogoče neposredno: bi se vi kot strokovnjak odločili za bivanje v takšnem stanovanju?

Se zahvaljujem za odgovor.

FORUM EMS 5. 1. 2010 21.11

Pozdravljeni,

glede na opisano menimo, da ni nobenih omejitev v zvezi z bivanjem v takšnem stanovanju. Z veliko verjetnostjo lahko potrdimo, da je oddaljenost 2 m dovolj velika, da mejne vrednosti tudi glede na določila stroge slovenske zakonodaje niso več presežene.
Glede na rezultate dosedanjih raziskav sicer obstaja določena verjetnost, da se poveča tveganje za nastanek otroške levkemije pri otrocih, ki se dalj časa ter več let zadržujejo v območju, kjer so prisotne povišane vrednosti magnetnega polja, ki pa so še vedno manjše od mejnih vrednosti. Tveganje naj bi se povečalo za 2 krat, če znašajo povprečne vrednosti gostote magnetnega polja več kot 0,3 – 0,4 μT, medtem ko znašajo mednarodno priporočene mejne vrednosti 100 μT, v Sloveniji pa veljavna uredba določa za bivalna območja 10 krat strožje mejne vrednosti (10 μT). A razdalja 7 do 8 metrov je dovolj velika, da tudi povprečna vrednost 0,4 μT v stanovanju ne bo dosežena.


Gorazd 14. 12. 2009 14:02

Pozdravljeni, prosil bi vas za pomoč, ker smo glede sevanja LAN omrežja in LCD monitorja prišli močno v navzkriž v družini.

V srednjem stanovanjskem prostoru imam nameščen stacionarni računalnik z dvema LCD monitorjema PHILIPS. Normalno imam računalnik povezan prek LAN omrežja na internet. Za računalnikom je zid debeline 30-40 cm, za njim je spalnica.

ZANIMA ME. ALI TE NAPRAVE VKLJUČNO Z LAN KABLI IN KABLI ZA PRIKLOP POVZROČAJO ČLOVEKU NEVARNO SEVANJE KO DELA Z RAČUNALNIKOM. PREDVSEM PA ME ZANIMA ALI POVZROČAJO ČLOVEKU NEVARNO SEVANJE V SPALNICI, TEKOM NOČI MED SPANJEM. TOREJ GOVORIM PREDVSEM O LAN NAPELJAVI, NAPELJAVI NAPAJANJA, STACIONARNEM RAČUNALNIKU IN LCD MONITORJIH.

Hvala za odgovor in rešitev družinskega spora.

FORUM EMS 4. 1. 2010 10.26

V splošnem LAN omrežje (seveda če ni wireless LAN), LCD monitor, računalnik in podobna oprema povzročajo majhne sevalne obremenitve, ki so na razdalji 30 do 40 cm primerljive s splošnim nivojem EMS v bivalnih prostorih. A za nekatere posamezne naprave so meritve pokazale povišane vrednosti magnetnega polja tudi na razdalji več kot 1 m od vira.

Z izjemo nekaterih raziskav, ki so nakazale na majhno povečanje tveganja za nastanek otroške levkemije pri tistih otrocih, ki se dolgo časa zadržujejo v območju s povišanimi vrednostmi magnetnega polja, raziskave za druge skupine ljudi niso pokazale na nobene znane škodljive učinke izpostavljenosti EMS, nižjim od mejnih vrednosti.
Ker se kot uporabnik računalnika pred njim zadržujete le del dneva, je vaš strah za uporabnika računalnika popolnoma odveč. Z vidika izpostavljenosti ljudi med spanjem pa bi iz preventivnih razlogov bilo smiselno zagotoviti oddaljenost med večjimi napajalniki ob računalniku (za zvočnike...) ter mestom spanja, če je v času, ko oseba spi na tem mestu, računalnik prižgan dalj časa .


Dejan 6. 12. 2009 11:55

Lep pozdrav!

Obračam se na vas z nekaj vprašanji. V letu 2002 smo kupili zazidalno parcelo ob visokonapetostnem daljnovodu 110Kv. Ker seže del parcele znotraj 15m koridorja, smo morali sami na svoje stroške še pred gradnjo izvesti meritve elekromagnetnega sevanja. Meritve so pokazale gostote magnetnega pretoka pod vodi od 0,7 do 0,9 mikroT, v oddaljenosti 15 metrov od 0,3 do 0,4 mikroT, na točki oddaljeni približno 30m pa 0,17 mikroT. V tistem času ni bilo veliko znanega o nevarnostih tega sevanja (ELES še sedaj teh reči nič ne omenja).
Na vašem forumu sem o tem že veliko prebral (izrazim lahko pohvalo za vaše delo). Predvsem me zadeva skrbi zaradi povezav med otroško levkemijo in dokaj močnimi magnetnimi polji, katerih 24-urna povprečna vrednost presega 0,4 µT. Takšno vrednost pa bi po vaših navedbah magnetno polje v okolici 110 kV daljnovoda lahko doseglo tudi do 50 m daleč.
V načrtih Elesa za razvoj prenosnega omrežja 2009-2018 je zapisana rekonstrukcija tega daljnovoda Koper-Divača v dvosistemski daljnovod za leto 2015. Vem, da mnogi ljudje reči komentirajo rekoč »kaj ste pa tam gradili hiše, kaj pa sedaj hočete«, pa vendar nam najnovejša spoznanja dajo nekoliko misliti. Vem tudi, da naj bi bile vrednosti ems-ja v dvosistemskem daljnovodu 110kV celo manjše (prilagam vam tudi sliko daljnovoda), a hkrati mislim, da je to priložnost za nek konstruktiven dialog z ELES-om. Na spletni strani ELES-a je tudi zapisano, da je ena izmed njihovih glavnih skrbi skrb za zdravo okolje. Zanimajo me sledeča vprašanja:

FORUM EMS 4. 1. 2010 9.30

Pozdravljeni,

Hvala za pohvale za naše delo. Poskušamo podajati strokovne a razumljive informacije in upamo, da nam to vsaj delno uspeva.

Glede vaših vprašanj:

Kakor ste navedli, se pri rekonstrukciji iz enosistemskega daljnovoda v dvosistemski daljnovod sevalne obremenitve zmanjšajo. Kljub temu, da polno obremenjeni dvosistemski daljnovod prenaša dvakrat več energije kot enosistemski, se magnetna in električna polja obeh sistemov med seboj delno odštevajo in povzročajo manjše skupne sevalne obremenitve. poleg tega pa je za pričakovati, da bodo tudi tokovi manjši, saj bodo ob danih obremenitvah razporejeni na oba sistema, kar bo še dodatno znižalo povprečne vrednosti magnetnega polja.